Recept: Lečini polpeti

9. 9. 2014

Leča je prava zakladnica beljakovin, ki jih telo potrebuje za gradnjo in ohranjanje mišične mase ter balastnih snovi, ki pospešujejo prebavo (v vsaki skodelici kuhane leče se skriva okoli 16 gramov vlaknin), poleg tega pa vsebuje še folno kislino, železo in cink.

Leča je odlična tako topla kot hladna, cela ali pretlačena. Pripravimo jo lahko v enolončnicah, solatah, prilogah ali glavnih jedeh. 

Lečini polpeti - teknejo tudi hladni

Za 1 osebo potrebujete:
  • 1/2 šalotke
  • 1 strok česna
  • olje
  • 80 ml zelenjavne juha
  • 50 g rdeče leče
  • 50 g bučk
  • 1 rumenjak
  • 1 žlico ovsenih kosmičev
  • žličko sesekljanega peteršilja
  • sol in poper
  • muškatni orešček
Za prilogo:
  • 100 g manj mastnega jogurta
  • limonin sok
  • kari
  • sol in poper
Priprava:

1. Olupite pol šalotke in 1 strok česna. Šalotko zrežite na kocke, česen pa iztisnite. Oboje podušite na 1 žlički olja.

2. Prilijte 80 ml zelenjavne juhe, dodajte 50 g rdeče leče, vse skupaj zavrite in kuhajte približno 10 minut. Lečo lahno pretlačite in počakajte, da se ohladi.

3. Operite 50 g bučke, jo nastrgajte in jo skupaj z 1 majhnim rumenjakom, 1 žlico ovsenih kosmičev in 1 žličko sesekljanega peteršilja primešajte leči. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

4.  Iz mase oblikujte majhne polpete in jih zlato rjavo popecite na 1 žlici olja.

5. Zmešajte 100 g manj mastnega jogurta in 1 brizgljaj limoninega soka ter ga začinite z mletim karijem, soljo in poprom. Postrezite zraven.

Čas priprave: 40 minut.
Na porcijo: približno 400 kcal, beljakovine: 21 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 34 g.

Priporočamo: Dal (rdeča leča) na šrilanški način

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri