RECEPT: Mlečni riž z mangom in datljevo karamelo

10. 8. 2019 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
RECEPT: Mlečni riž z mangom in datljevo karamelo (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Naj bo sladica za spremembo izdatno osvežilna, pa še postrežena v kozarcu!

Sestavine:
  • 210 g (1 skodelica) tajskega škrobnatega riža (lahko je tudi riž za mlečni riž ali za rižoto) 
  • 1/2 žličke soli
  • 250 ml (1 skodelica) kokosovega mleka
  • 2 manga
  • 100 g datljev, brez koščice
  • 5–10 žlic vode 
  • 2 žlici sezamovih semen
Priprava:

Riž pretresemo v cedilo in spiramo, dokler skozenj ne priteče čista voda. Nato riž za 15 minut namočimo v sveži vodi. Prav tako namočimo datlje.

Medtem olupimo mango, odstranimo koščico in narežemo na manjše kocke. Sezam prepražimo v ponvi do zlato zapečenega.

Po namakanju riž odcedimo in ga kuhamo na zmerni temperaturi v slanem kokosovem mleku približno 15 minut (točen čas preberemo na embalaži in ga vmes večkrat tudi poskusimo). Ko se riž kuha, naredimo karamelo.

Kako potekajo priprave na najhladnejšo inavguracijo zadnjih 40 let (FOTO)

Datlje odcedimo, a vodo obdržimo. V multipraktiku ali blenderju jih skupaj s 5 žlicami vode (najprej porabimo tisto, v kateri so se namakali) dobro zmeljemo, da dobimo gladko pasto. Med mletjem je treba stroj večkrat ustaviti in s stranic postrgati datlje. Če je treba, dodamo več vode (to bo omako razredčilo).

Ko je riž kuhan, ga razporedimo v 2 do 4 skodelice, prelijemo z datljevo karamelo in obložimo z mangom. Na koncu potresemo še s sezamom.

Recept je prispevala Anja – avtorica bloga DearKitchen 

Novo na Metroplay: "V vsakem žanru najdeš dobre in slabe pesmi." | Raiven