Naj bo sladica za spremembo izdatno osvežilna, pa še postrežena v kozarcu!
Sestavine:
- 210 g (1 skodelica) tajskega škrobnatega riža (lahko je tudi riž za mlečni riž ali za rižoto)
- 1/2 žličke soli
- 250 ml (1 skodelica) kokosovega mleka
- 2 manga
- 100 g datljev, brez koščice
- 5–10 žlic vode
- 2 žlici sezamovih semen
Priprava:
Riž pretresemo v cedilo in spiramo, dokler skozenj ne priteče čista voda. Nato riž za 15 minut namočimo v sveži vodi. Prav tako namočimo datlje.
Medtem olupimo mango, odstranimo koščico in narežemo na manjše kocke. Sezam prepražimo v ponvi do zlato zapečenega.
Po namakanju riž odcedimo in ga kuhamo na zmerni temperaturi v slanem kokosovem mleku približno 15 minut (točen čas preberemo na embalaži in ga vmes večkrat tudi poskusimo). Ko se riž kuha, naredimo karamelo.
Datlje odcedimo, a vodo obdržimo. V multipraktiku ali blenderju jih skupaj s 5 žlicami vode (najprej porabimo tisto, v kateri so se namakali) dobro zmeljemo, da dobimo gladko pasto. Med mletjem je treba stroj večkrat ustaviti in s stranic postrgati datlje. Če je treba, dodamo več vode (to bo omako razredčilo).
Ko je riž kuhan, ga razporedimo v 2 do 4 skodelice, prelijemo z datljevo karamelo in obložimo z mangom. Na koncu potresemo še s sezamom.
Recept je prispevala Anja – avtorica bloga DearKitchen
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?