Poleg jurčkov so lisičke najbolj priljubljene gobe pri nas. Najbolj pogosto jih Slovenci pripravljamo z jajci, danes pa bomo z njimi pripravili okusne pirine testenine.
Prikupne lisičke so učinkovite proti mikrobom in bakterijam ter tako krepijo naš imunski sistem in blažijo vnetja telesa. V njih se skrivajo številni vitamini in minerali, imajo kar 3-krat več vitamina A kot korenje! Če boste imeli srečo, jih boste našli v smrekovih, jelkovih in bukovih gozdovih.
SESTAVINE:
- 500 g testenin
- Ghee maslo ali olje za praženje
- 1 večja čebula
- 3 stroki česna
- 150 g lisičk
- 3 mladi korenčki
- 1 pest graha
- ½ rdeče paprike
- 1 bučka
- 1 smetana za kuhanje (lahko uporabite ovseno, riževo ali sojino)
- Šopek peteršilja
- Začimbe: šetraj, majaron, curry, sol, kajenski poper
PRIPRAVA
Čebulo popražimo na ghee maslu ali olju, dodamo prevrete lisičke, jih prepražimo in začinimo s šetrajem in majaronom. Dodamo na kocke narezano korenje, grah in na kocke narezano rdečo papriko, sol in kajenski poper po okusu, premešamo, dodamo curry ter pražimo približno 5 minut. Po želji zalijemo z belim vinom in dušimo toliko, da vino izhlapi. Na koncu zalijemo s smetano in obilno potresemo s svežim nasekljanim peteršiljem.
Jed postrežemo s solato, začinjeno s soljo in slastnim bučnim oljem. Dober tek!
Vir in več receptov na: krajček.si
- Poglejte si še: Buče v pečici