Recept: preprosto malinovo in limonino pecivo za praznične dni (brez sladkorja)

28. 4. 2023
Deli
Recept: preprosto malinovo in limonino pecivo za praznične dni (brez sladkorja) (foto: Profimedia)
Profimedia

Zakaj se ne bi v prazničnih dnevih malce posladkali? Saj veste, bolj kot kupljeno, priporočamo doma pripravljeno sladico in imamo odličen recept zanjo! 

Ste že začeli svoj popoln plan za poletje in ste močno odločeni, da vam bo letos zares uspelo do vaše sanjske postave, ki jo boste kazali na plažah in v poletnih oblačilih? In ali vaš plan vključuje tudi to, da dolgo ne boste jedli nič sladkega? Morda je ravno to razlog, da so spodleteli vsi prejšnji načrti priprav na poletje. 

Poglejmo, ali je vaš načrt za poletje tokrat uresničljiv:

  • Ali izključujete določeno skupino hrane, stradate ali jeste tako, kot dolgoročno ne boste morali zdržati? Ste se celo že "prekršili"?

  • Ali telovadite skoraj vsak dan in sledite določeni vadbi, čeprav pred tem niste hodili niti na redne sprehode, kaj šele, da bi nabirali kondicijo?

  • Ali vaš program vadbe vključuje le eno vrsto vadbe? 

  • Ali poleg vadbe iščete dodatne oblike gibanja čez dan, ali to zanemarjate?

  • Se zanašate samo na vadbo ali pa samo na prehrano? 

Verjetno vidite, kam pes taco moli. Če ste iz obupa kupili in začeli z nekakšnim "programom hujšanja" ter vsega skupaj niste dobro premislili, boste verjetno razočarani. Poleg tega verjetno ne boste zmogli za vedno se držati stroge diete ali ne jesti vaših najljubših sladic. 

Veliko lažje je, da naredite prilagoditve, ki bodo poskrbele za bolj zdrav vsakdan in se posvetujete s trenerjem, ki bo znal prilagoditi nivo vadbe vaši pripravljenosti. 

Eden od načinov za bolj zdravo prehrano je tudi priprava sladic doma, kjer lahko nadzorujete sestavine in npr. sladkor zamenjate s čim drugim ali ga dodate manj. Sladice še vedno uživajte v zmernih količinah. 

Recept za malinovo in limonino pecivo

Sestavine: 
  • 240 g večnamenske moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ščep sode bikarbone
  • ščep soli
  • 10 g limonine lupinice
  • 15 g nesoljenega masla ali kokosovega olja
  • 2 beljaka
  • 2 čajni žlički vanillijevega ekstrakta
  • 60 g grškega jogurta brez maščob
  • 100 ml agavinega sirupa (ali drugega sladila)
  • 60 ml  sveže iztisnjenega limoninega soka
  • 60 ml mleka
  • 280 g malin 

Pečico segrejte na 180 stopinj. 

Zmešajte moko, pecilni prašek, sodo, sol in limonino lupinico. V drugi posodi zmešajte maslo, beljake. Vmešajte še grški jogurt in mešajte, dokler ne bo več grudic. Vlijte limonin sok in agavin sirup. 

Nato izmenično dodajajte mešanico moke in mleko, dokler ne porabite obojega. 

Mešanico potem prelijte v pripravljen pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem ali premazali z maslom. Po vrhu razporedite maline. Pecite na 180 stopinj med 32 in 37 minut. Potem pustite, da se pecivo ohlaja vsaj 10 minut, preden ga razrežete in postrežete. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Špela na svojih potovanjih najraje kolesari in SUPa, z veseljem pa preizkuša tudi nove aktivnosti. "Rada imam nova doživetja, ko odkrijem nekaj, kar še nisem počela. Taka izkušnja ti potem ostane za vedno v spominu," je povedala v pogovoru.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?