Recept: Rožičev kolač

9. 2. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Recept: Rožičev kolač (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Rožiči veljajo za zdrav nadomestek kakava. Čeprav imajo sladkast okus, nikar ne pričakujte, da bo imela sladica z njimi popolnoma enak okus kot čokoladna različica. Bo pa slastna.

Sestavine:
  • 140 g temne čokolade (72 %)
  • 140 g masla
  • 115 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (10 g)
  • 5 jajc
  • 55 g moke
  • 85 g mletih rožičev
  • 1 zavitek pecilnega praška (15,5 g)
  • 3 žlice mletih mandljev
  • maslo za pekač
  • breskov kompot
Priprava:

Rumenjake ločimo od beljakov. Maslo raztopimo v ponvi. Temno čokolado raztopimo nad vodno soparo. Moko, mlete rožiče in pecilni prašek zmešamo. Beljake stepemo v trd sneg.

Tortni pekač (premer 26 cm) premažemo z maslom in potrosimo z mletimi mandlji (polovica).

Rumenjake stresemo v skledo, dodamo mleti in vaniljev sladkor ter premešamo. Nato prilijemo stopljeno maslo in čokolado ter sestavine dobro premešamo, da se povežejo. V zmes stresemo mešanico iz moke, rožičev in pecilnega praška ter polovico snega iz beljakov. Dobro premešamo.

Priljubljena aplikacija "žre" baterije na androidih. Kaj lahko naredite?

Dodamo še preostanek snega in ga na rahlo umešamo v biskvitno zmes, ki jo stresemo v pripravljen pekač. Po potrebi poravnamo in potrosimo s preostankom mletih mandljev. Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 °C za 35 minut. Ohlajen kolač razrežemo in serviramo s sadno kašo.

Sadna kaša: Vložene breskve s tekočino zmeljemo v gladko zmes. Uporabimo lahko tudi jagodni, višnjev, hruškov, ananasov kompot ali pa pripravimo preliv iz svežega sadja.

Recept je prispeval Blaž – avtor bloga Blaž kuha