Recept: Rožičev kolač

Recept: Rožičev kolač (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
9. 2. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Rožiči veljajo za zdrav nadomestek kakava. Čeprav imajo sladkast okus, nikar ne pričakujte, da bo imela sladica z njimi popolnoma enak okus kot čokoladna različica. Bo pa slastna.

Sestavine:
  • 140 g temne čokolade (72 %)
  • 140 g masla
  • 115 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (10 g)
  • 5 jajc
  • 55 g moke
  • 85 g mletih rožičev
  • 1 zavitek pecilnega praška (15,5 g)
  • 3 žlice mletih mandljev
  • maslo za pekač
  • breskov kompot
Priprava:

Rumenjake ločimo od beljakov. Maslo raztopimo v ponvi. Temno čokolado raztopimo nad vodno soparo. Moko, mlete rožiče in pecilni prašek zmešamo. Beljake stepemo v trd sneg.

Tortni pekač (premer 26 cm) premažemo z maslom in potrosimo z mletimi mandlji (polovica).

Rumenjake stresemo v skledo, dodamo mleti in vaniljev sladkor ter premešamo. Nato prilijemo stopljeno maslo in čokolado ter sestavine dobro premešamo, da se povežejo. V zmes stresemo mešanico iz moke, rožičev in pecilnega praška ter polovico snega iz beljakov. Dobro premešamo.

Dodamo še preostanek snega in ga na rahlo umešamo v biskvitno zmes, ki jo stresemo v pripravljen pekač. Po potrebi poravnamo in potrosimo s preostankom mletih mandljev. Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 °C za 35 minut. Ohlajen kolač razrežemo in serviramo s sadno kašo.

Sadna kaša: Vložene breskve s tekočino zmeljemo v gladko zmes. Uporabimo lahko tudi jagodni, višnjev, hruškov, ananasov kompot ali pa pripravimo preliv iz svežega sadja.

Recept je prispeval Blaž – avtor bloga Blaž kuha 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri