Priprava sadja na žaru je preprosta in hitra, na koncu pa dobite slastno jed, ki jo lahko ponudite kot predjed, prilogo ali pa kot sladico.
Najlaže je pripraviti jabolka, hruške in ananas, saj imajo nekoliko 'trše meso' in tako obdržijo obliko. Pri sadju, kot so breskve, nektarine, slive in mango pa je zelo pomembem čas priprave - ker je sadje mehkejše in vsebuje več vode, lahko postane kašasto.
Recept za sadje z žara v rožmarinu in medu
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 vejici rožmarina
- 4 nektarine
- 1 majhen ananas
- 3 žlice limoninega soka
- 1–2 žlici tekočega medu
Priprava:
1. Rožmarin oplaknite, ga otresite do suhega, potrgajte iglice in jih grobo sesekljajte. Operite nektarine, jih prepolovite in odstranite koščice. Ananas olupite, ga zrežite na 1,5 cm debele rezine in te še prepolovite.
2. Sadje položite v aluminijasto posodico, ga potresite z rožmarinom in ga lahno potisnite v sadje. Med obračanjem ga pecite približno 5 minut.
3. Tik pred koncem peke sadje nakapajte z limoninim sokom in medom. Sadje po želji postrezite s sladoledom. Recepte za zdrave doma pripravljene sladolede preverite TUKAJ.
Na osebo: približno 150 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 0 g, ogljikovi hidrati: 36 g.
Poskusite na žaru pripraviti še:
- lubenico,
- slive,
- jabolko,
- jagode,
- kokos,
- fige,
- banano in
- melono.