Ste postali lačni? Mi tudi. In ta pita je zares okusna. Por, šparglji in skuta na mandljevem testu - odlična kombinacija!
Mandljeva moka je zdrava ter ne vsebuje glutena, zato je recept primeren tudi za tiste, ki ste alergični nanj. Nadev pa je času primeren - mlad por, mladi šparglji ...
Sestavine za eno pito (pečeno v pekaču premera 12 cm)
Za testo potrebujete:
- 55 g mandljeve moke
- 1 jedilno žlico kokosovega olja
- ščep soli
- polovico jajca
Za nadev potrebujete:
- malo naribane bučke
- nekaj špargljev
- manjši por
Za preliv potrebuješ:
- polovico jajca
- 50 g polnomastne skute
- dve žlici kisle smetane
- sol, poper, muškatni orešček
Priprava:
Testo: z električnim mešanikom zmešajte vse sestavine. Testo bo sprva rahlo drobljivo, a ga z rokami zlahka oblikujete v kepo, ki jo zavijete v prozorno folijo. Testo naj v hladilniku počiva približno pol ure. Nato ga razvaljajte in prestavite v pomaščen pekač. Pazite, da bo pekač enakomerno pokrit. Testo nato z vilico prepikajte in vrnite v hladilnik, da se dobro ohladi.
Nadev: na kokosovem olju počasi prepražite na tanko narezan por, ki ga malce solite, da se bolje 'spusti'. V kozici na hitro pokuhajte šparglje in jih nato oplaknite z ledeno mrzlo vodo, da ohranijo lepo zeleno barvo. Šparglje narežite na manjše koščke, vršičke postavite na stran. Če imate dovolj pora, lahko pito pripravite tudi brez bučk. Če ga nimate, naribajte še malo bučke, jo osolite in pustite nekaj časa stati. Nato jih dobro ožemite.
Preliv: z električnim mešalnikom zmešajte sestavine za nadev - jajce, kislo smetano in skuto. Nadev solite, poprate ter dodajte malce muškatnega oreščka (po želji).
V pečici (ogreti na 180 stopinj) nekaj minut pecite testo. Testo nato vzemite iz pečice in ga nadevajte z zelenjavo, čez pa prelijte pripravljeno kremno zmes. Pito postavite nazaj v pečico in pecite 20 minut oziroma dokler ni zgornja zmes lepe zlate barve.
Recept je prispevala Katja Ropoša, avtorica bloga Cook, Eat & Smile. Še več slastnih receptov poiščite na www.cookeatandsmile.com