Recept za klasični pustni krof in krhke flancate

Recept za klasični pustni krof in krhke flancate (foto: Shutterstock) Shutterstock
27. 2. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Za vogalom je pust in mi smo izbrali klasiko – krofe in flancate.

Klasični pustni krofi

Sestavine: 56 dag moke/3 dag kvasa/250 ml mleka/15 dag masla/6 rumenjakov/ 5 dag sladkorja/1 vaniljev sladkor/ limonina lupina/sol/rum

Rumenjake in sladkor stepemo nad paro ter primešamo preostale sestavine. Solimo in prilijemo nekaj ruma. Nato testo razvaljamo, oblikujemo krofe, jih pokrijemo ter postavimo v vlažen in topel prostor, da vzhajajo.

V loncu segrejemo olje (mora biti zelo vroče), vanj položimo krofe, ga pokrijemo in krofe cvremo približno 2 minuti na vsaki strani.

Ocvrte krofe vzamemo iz olja in jih položimo na papirnate brisače. V rahlo ohlajene vbrizgamo marmelado. Na koncu jih posujemo s sladkorjem.

(Za puhaste krofe vzhajano testo gnetemo z mešalnikom tako dolgo, dokler ne odstopi od sten posode in od metlic za mešanje. Testo mora biti svetlo in zračno (nikakor ne pretrdo)).

Dober tek!

Krhki flancati

Sestavine: 60 dag bele moke / 5 rumenjakov / 5 žlic sladke smetane / 7 žlic vina / 2 žlici sladkorja / ščepec / sok pol limone / olje za cvrtje / sladkor v prahu za posip

Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo, nato naj počiva pol ure. Potem ga čim tanjše razvaljamo, s koleščkom narežemo pravokotnike, v vsak pravokotnik naredimo tri vzporedne zareze in pazimo, da rob ostane cel. V roki trakove prepletemo in spustimo v vroče olje. Ocvrte flancate posujemo s sladkorjem v prahu.