Ta klasični kolač imajo radi prav vsi!
Za 12 kosov potrebujete
- 250 g zmehčanega masla
- 250 g sladkorja
- 1 ščepec soli
- sredico pol stroka vanilje
- 5 jajc
- 50 g smetane
- 300 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 100 g temne čokolade (najmanj 70 % kakava)
- 1 žličko kakava v prahu
Priprava
Maslo penasto stepite. Proti koncu mu primešajte sladkor in sol ter vse skupaj stepajte še približno 2 minuti. Nato primešajte vaniljino sredico. Drugo za drugim vmešajte še jajca in smetano. Moko zmešajte s pecilnim praškom in jo primešajte preostalim sestavinam za testo.
Čokolado nalomite na koščke in jo stopite nad vročo vodno kopeljo. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Namastite model za šarkelj (premera 26 cm). Testo razdelite na dva dela. Enemu primešajte tekočo čokolado in kakav.
V model najprej denite polovico svetlega, nato čokoladno testo in nazadnje še drugo polovico svetlega testa. Z vilicami naredite nekaj krožnih gibov po vseh plasteh testa. Kolač pecite približno 55 minut, počakajte, da se ohladi, in ga nato potresite s sladkorjem v prahu.
Čas priprave: približno 1 ura in 25 minut.
Na kos: približno 410 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 23 g, ogljikovi hidrati: 43 g.