Recept za res dobro kvašeno testo

Recept za res dobro kvašeno testo (foto: stockfood photo, promocijsko gradivo) stockfood photo, promocijsko gradivo
25. 4. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Razni kolači, pice in kruh so najboljši iz domačega kvašenega testa. Pomembno pa je, da to pravilno vzhaja. Preberite, kako boste kar najbolje poskrbeli za to.

Rado ima toploto in potrebuje počitek. To ga požene v višave. Vse sestavine morajo imeti sobno tempe­raturo. Za sladko testo v skledo stresite 500 g moke. Sredi kupčka naredite jamico in vanjo nadrobite 1 kocko kvasa. V jamico stresite še 60 g sladkorja, 100 ml mlačnega mleka in malce moke z roba. To prvo testo pustite vzhajati približno 15 minut.

Nato mu dodajte 100 ml mlačnega mleka, 100 g zmehčanega masla, 1 ščepec soli in 1 jajce.

Testo s priključkom za gnetenje električnega mešalnika gnetite toliko časa, da se loči od robov posode. Nato ga na pomokani delovni površini dobro zgnetite še z rokami.

Skledo s testom pokrijte s folijo ali čisto kuhinjsko krpo. To bo testo zaščitilo pred prepihom in poskrbelo, da se zgornja površina ne izsuši ali pa strdi, kar bi preprečilo vzhajanje.

Skledo postavite na toplo – recimo blizu grelnih teles ali pa v pečico, segreto na 50 stopinj (vrata pustite malce priprta; ne smete uporabiti načina ventilatorske peke). Testo naj vzhaja, dokler ne podvoji svoje količine. Glede na testo to traja od 45 do 90 minut.

Testo še enkrat dobro pregnetite in ga oblikujte v želeno obliko. Nato ga pustite vzhajati še 30 minut.