Hitra poletna specialiteta: tako pripravite turško pito brez testa, ki je obnorela svet

18. 7. 2024
Deli
Hitra poletna specialiteta: tako pripravite turško pito brez testa, ki je obnorela svet (foto: Profimedia)
Profimedia

Ni vam treba posebej pripravljati testa, potrebujete pa le nekaj osnovnih sestavin.

Pite so odlična jed, ki jo lahko postrežemo ob različnih priložnostih. Primerne so za zajtrk, večerjo, malico ali predjed. Praktične so predvsem zato, ker jih lahko uživamo tudi hladne: tako jih lahko pripravimo vnaprej in jih vzamemo s seboj na pot. 

Ne spreglejte:

Priprava nekaterih pit vzame veliko časa, sploh zaradi testa. Po drugi strani pa obstajajo izredno okusne pite, ki jih pripravite hitro in enostavno. Ena takih je tudi posebna turška pita, kjer vse sestavine preprosto pomešate in spečete v pečici. Potrebujete le zelenjavo in nekaj osnovnih sestavin.

Sestavine:

  • 2 krompirja
  • 2 paradižnika
  • 3 zelene paprike
  • 2 mladi čebuli
  • 4 jajca
  • 1 čajna žlička soli
  • 100 g feta sira
  • 1 kozarec olja
  • 1,5 kozarca mleka
  • 3,5 skodelice moke
  • 2 vrečki pecilnega praška
  • Nariban parmezan

Priprava:

  1. Krompir, paradižnik, zeleno papriko in mlado čebulo narežite na majhne kocke.
  2. Jajca razžvrkljajte in jim nato dodajte zelenjavo, sol, nadrobljeno feto, olje in mleko. Vse skupaj dobro premešajte.
  3. Na koncu primešajte še moko in pecilni prašek.
  4. Pekač premera 32 cm premažite z maslom. Vanj vlijte zmes in pecite na 200°C približno 30-35 minut. Približno na polovici pečenja po piti potrosite še nariban parmezan.

Po želji lahko sestavine prilagodite: če doma denimo nimate vse zelenjave, lahko kakšno živilo izpustite ali uporabite drugo zelenjavo. Če nimate feta sira, lahko uporabite skuto ali topljen sir. Dodate lahko tudi koščke slanine ali druga živila po svojem okusu.