25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

RECEPT: Zeljni in ohrovtovi zvitki iz kuhinj naših babic

6. 12. 2015

Priljubljena jed iz kuhinj naših babic. Zdaj malo klasično, malo pa tudi moderno – in vedno neustavljivo dobro.

Glede na okus obstaja še veliko drugih različic. Zvitki teknejo z ribo, kot je na primer losos ali postrv, z gobami in rižem, z zelenjavo, s prosom in testeninami. Lahko pa poskusite z azijskim nadevom iz steklenih rezancev, sojinih kalčkov in ingverja. Mešanica iz bulgurja, paradižnikov, kokosovega mleka in koromača ne bo navdušila le vegetarijancev. Namesto belega zelja lahko uporabite tudi rdeče zelje, koničasto zelje ali ohrovt.

Sijajen zvitek

Liste zelja boste lažje zvili, če jih boste prej blanširali. To lahko storite tako, da v lonec kipeče slane vode položite celo glavo zelja, ali tako kot pri ohrovtu, v slani vodi 3 do 5 minut blanširate posamezne liste. Iz vode jih poberite z zajemalko in jih oblijte z ledeno hladno vodo. To bo ustavilo proces kuhanja in listi bodo ostali lepo zeleni. Pred nadevanjem jih dobro obrišite.

Najboljši namigi za uspešno pripravljene zeljne zvitke

Blanširanje

Izrežite kocen. Zelje za 10 minut položite v vrelo slano vodo. Ločite liste med seboj. Po potrebi ponovite.

Odstranjevanje listov

Da se listi ne bodo trgali, jih previdno odvijamo od zgoraj navzdol. Listno žilo odrežemo tik ob kocenu.

Polaganje

Srednjo listno žilo izrežemo klinasto, debele žile pa odrežemo ravno. 2 do 3 liste zložimo tako, da se delno prekrivajo.

Povezovanje

Zeljne liste preganite čez nadev in oblikuje zavitke. Po dolgem in počez jih trdno povežite s kuhinjskim sukancem.

Pri teh finih zvitkih je vse odvisno od nadeva. Klasiko verjetno pozna prav vsak: zeljni zvitek z mešanico mletega mesa in gorčice.

Nadev iz mletega mesa za zeljne zvitke

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 steblo pora
  • 1 en dan staro žemljico
  • 500 g mletega mesa
  • 4 vejice peteršilja (sesekljanega)
  • 1 žličko gorčice
  • sol in poper
  • 1 manjšo glavo zelja
  • 1 žlico stopljenega masla
  • 200 ml zelenjavne juhe
Priprava:

1. Por očistite in ga oplaknite. Zelene dele zrežite na obročke, bele pa na kocke. Oboje približno 5 minut blanširajte v slani vodi. Žemljico namočite in iz nje iztisnite tekočino. Primešajte jo mletemu mesu, poru, peteršilju in gorčico ter maso začinite s soljo in poprom.

2. Zelju odstranite 8 do 16 listov in jih zložite skupaj (glej levo spodaj). Po njih razporedite nadev, zvitke zvijte in jih spnite. Popecite jih na stopljenem maslu, prilijte juho in zvitke kuhajte 30 minut.

Na osebo: približno 365 kcal, beljakovine: 25 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 10 g.

Vegetarijanski nadev s svežim sirom za ohrovtove zvitke

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 manjši ohrovt (približno 1 kg)
  • 2 rezini toasta
  • 1 žlico lešnikov
  • 400 g zrnatega svežega sira
  • 2 žlici sesekljanih mešanih zelišč (peteršilj, drobnjak, koprc)
  • 1 žličko limonine lupinice 
  • sol, poper 
  • 1 jajce
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 1 korenček (paličice)
  • 150 g kisle smetane
Priprava:

1. Ohrovtu odstranite zunanje trde liste. Nato odstranite 8 lepih listov in jih blanširajte. Odebeljene žile odrežite (glej okvirček levo spodaj).

2. Toast zrežite na kocke, orehe grobo sesekljajte. Zmešajte jih skupaj s sirom, zelišči, limonino lupinico, soljo, poprom in jajcem. Maso porazdelite po zeljnih listih, zvijte zvitke in jih spnite. Zvitke denite v širšo kozico, prilijte zelenjavno juho, jo zavrite in zvitke kuhajte približno 25 minut. V tem času zvitke enkrat obrnite.

3. Zadnjih 8 minut zraven pecite še korenje. Zvitke vzemite iz kozice. Omaki primešajte kislo smetano in jo malce pokuhajte. Zraven tekne slan krompir.

Na osebo: približno 535 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 44 g, ogljikovi hidrati: 16 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri