10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

RECEPTI: Iz pire se da narediti nešteto stvari

RECEPTI: Iz pire se da narediti nešteto stvari (foto: Mateja Tea Dereani) Mateja Tea Dereani
24. 8. 2014

Pirina kava, pirine kroglice, pira z oljkami ... Ja, iz pire se da narediti nešteto stvari, od juh do sladic in solat.

Pira (triticum spelta) je starodavna vrsta pšenice. Botanično se res uvršča med pšenico, vendar se današnje vrste pšenice od starodavne pire zelo razlikujejo. Današnja pšenica ni več to, kar je bila. Z gensko selekcijo in križanjem so vzgojili take vrste, ki imajo tudi do 100 odstotkov več glutena kot tiste pred 50 ali več leti. Povpraševanje na trgu se je gibalo v smeri čim bolj puhastega, mehkega in vzhajanega kruha, to pa pomeni tudi več glutena.

Da ne bo dvoma: obe, pira in današnja pšenica, vsebujeta gluten, vendar je pirin gluten drugačen in predvsem lažje prebavljiv. Pirin se sorazmerno lahko razlomi med žvečenjem in se lažje pomeša z encimi v ustih. Seveda če hrano žvečimo, in ne goltamo.

Gluten iz pšenice pa v prebavnem procesu oblikuje majhno žogico, ki jo encimi v našem telesu težje razlomijo ali pa je sploh ne. To je tudi eden od razlogov, zakaj je vse več ljudi alergičnih na pšenico, piro pa lahko normalno jedo.

Pira z oljkami

Sestavine za 4 osebe:
  • pol kg pire
  • alga kombu
  • 3,5 dcl kreme iz črnih oljk
  • oljke
Priprava:

Piro prejšnji dan namočimo in jo naslednji dan skuhamo. Skuhamo jo v neslani vodi ali pa dodamo dva ščepa soli, ker so slane že oljke, ki jih bomo dodali kasneje.

Če kupimo pirin rižek, ga ni treba namakati – lahko ga skuhamo brez namakanja. Pirin rižek je namreč brušena pira, zato lahko namakanje pri njem spustimo.

Oljke razkoščičimo in narežemo. Kuhano piro odcedimo, dodamo oljčno kremo in razkoščičene oljke. Premešamo.

Če nimamo kreme iz oljk, jo lahko naredimo tudi sami. Oljke razkoščičimo, dodamo malce oljčnega olja in v multipraktiku zmeljemo.

Pirine kroglice s suhim sadjem

Sestavine:
  • 10 dag pire
  • 10 dag mletih lešnikov
  • rozine
  • kokosov sladkor
  • vanilja v prahu
  • kokosova moka
Priprava:

Piro namočite čez noč in jo drugi dan skuhajte. Kuhano odcedite in zmeljite.

Dodajte ji lešnike, kokosov sladkor in vaniljo ter iz mase oblikujte kroglice in jih povaljajte v kokosovi moki.

Pirina solata

Sestavine (za 4 osebe):
  • 30 dag pire ali pirinega rižka
  • 3 korenčki
  • 2 bučki
  • pol surove rdeče pese
  • pest rukole
  • konopljino olje
  • limonin sok
Priprava:

Piro po predhodnem namakanju vsaj 8 ur kuhamo; če uporabimo pirin rižek, ga ni treba namakati. Ohladimo.

Korenčke in bučki skuhamo, da so na zob. Narežemo na drobno in ohladimo. Rukolo prerežemo čez polovico. Rdečo peso naribamo.

Piro pomešamo z zelenjavo ter začinimo s konopljinim oljem in limoninim sokom.

Pirina kava

Da pa ne bo ostalo le pri jedeh, vam razkrijem še, kako pripravimo pirino kavo. Seveda jo lahko tudi kupimo v eni od trgovin z ekološko hrano in le skuhamo. Vendar nisem imela v mislih tega, ampak postopek pred tem.

Priprava:

Piro damo na ponev brez olja in jo pražimo toliko časa, da postanejo zrna temno rjava. Stresemo na krožnik ali v skledo in ohladimo. Zmeljemo v kavnem mlinčku in skuhamo tako kot turško kavo.

Recepte pripravila: Mateja Tea Dereani, foto: Mateja Tea Dereani in arhiv

Več o dejavnostih Mateje Tee Dereani na spletni strani www.matejadereani.si.

Značke: Pira

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri