Recepti za solate v 20 minutah

2. 5. 2012
Deli

Preproste in hitro pripravljene solate, a raznolikost okusov vas ne bo razočarala.

Mešana solata s pršutom in mocarelo

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 večjo glavo zelene solate
  • 250 g češnjevega paradižnika
  • 250 g artičok (iz kozarca)
  • 200 g mini mocarel
  • 50 g pinjol
  • 4 žlice olivnega olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • sol, poper
  • 12 tankih rezina pršuta
Priprava:

Pripravite solato in jo natrgajte na grižljaj velike koščke. Pripravite tudi češnjeve paradižnike in jih prerežite na pol. Artičoke in mocarelo dobro odcedite in prerežite na polovice. V suhi ponvi brez dodane maščobe popražite pinjole in jih ohladite na mrzlem krožniku.

Za solatni preliv zmešajte olje in balzamični kis. Preliv po okusu solite in poprajte. Zeleno solato zmešajte s paradižnikom, pinjolami, artičokami in mocarelo. Solato pokapajte s prelivom in jo razdelite po krožnikih. Obložite jo s po tremi rezinami pršuta in takoj postrezite.

Čas priprave: približno 20 minut
Na osebo: približno 380 kcal, beljakovine: 21 g, maščobe: 30 g, ogljikovi hidrati: 6 g

Solata s sadjem - odlična malica z lososom in jajcem

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 jajci
  • 1 glavo solate
  • 2 pomaranči
  • 200 g zelenega grozdja (brez pečk)
  • 2 paradižnika
  • 250 g dimljenega lososa v rezinah
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 žlico zrnate gorčice
  • 1 žličko tekočega medu
  • 4 žlice olja iz grozdnih pešk
  • sol, poper
  • ½ šopka peteršilja
Priprava:

Jajci v trdo kuhajte približno 9 minut. Solato očistite, operite in dobro osušite v solatni centrifugi. Liste natrgajte na grižljaj velike koščke. Kuhani jajci prelijte z mrzlo vodo, ju olupite in zrežite na četrtine.

Pomaranči na debelo olupite, tako da odstranite tudi belo kožico pod lupino in z ostrim nožem izrežite filete. Pomarančni sok, ki pri tem izteka, prestrezite v skledo. Grozdne jagode operite, osušite in prerežite na pol. Pripravite paradižnik in ga zrežite na tanke krhlje. Pripravljene sestavine dekorativno zložite na štiri krožnike. Solato obložite z zvitimi rezinami lososa.

Za solatni preliv v skodelici razžvrkljajte pomarančni sok, kis, gorčico, med in olje. Preliv po okusu solite in poprajte. Peteršilj oplaknite in osušite. Lističe potrgajte s pecljev in jih sesekljajte. Solato pokapljajte s prelivom in posujte s sesekljanim peteršiljem. Zraven se prileže hrustljav beli kruh.

Čas priprave: približno 20 minut
Na osebo: približno 360 kcal, beljakovine: 23 g, maščobe: 23 g, ogljikovi hidrati: 15 g

Milanska solata z rukolo in paradižniki

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g kratkih testenin (na primer makaronov ali peresnikov)
  • sol
  • 250 g rukole
  • 200 g češnjevega paradižnika
  • 150 g kuhane šunke v rezinah
  • 4 žlice belega balzamičnega kisa
  • 1–2 žlici limoninega soka
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 ščepec sladkorja
  • poper
Priprava:

Testenine skuhajte v vreli osoljeni vodi po navodilu z embalaže. Pretresite jih na cedilo, prelijte z mrzlo vodo in dobro odcedite. Pripravite rukolo in paradižnik. Rukolo po potrebi natrgajte na koščke, paradižnike pa prerežite na pol. Šunko zrežite na ozke trakove.

Balzamični kis zmešajte z limoninim sokom, 2–3 žlicami vode in oljem. Preliv začinite s soljo, poprom in sladkorjem. Pripravljene sestavine dajte v skledo, jih pokapajte s prelivom in premešajte.

Čas priprave: približno 20 minut
Na osebo: približno 570 kcal, beljakovine: 25 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 71 g

Tunina v solati s hrustljavo svežo zelenjavo

Za 4 osebe potrebujete:

  • 200 g tunine v lastnem soku (iz pločevinke)
  • po 2 rdeči in rumeni papriki
  • 6 redkvic
  • 2 mladi čebuli
  • 200 g češnjevega paradižnika
  • 1 korenček
  • 1 šalotko
  • 4 žlice olivnega olja
  • 3 žlice kisa
  • sol, poper
  • 1 žličko posušenega origana
Priprava:

Tunino odcedite in razdrobite. Pripravite zelenjavo. Papriko zrežite na koščke, redkvice na rezine, mlado čebulo na poševne kolute, paradižnike na polovice, šalotko na tanke kolute, korenček pa naribajte na oblance. Vse skupaj dajte v veliko skledo in premešajte.

Za preliv zmešajte olje in kis ter začinite s soljo, poprom in origanom. Solato pokapljajte s prelivom in jo premešajte. Postrezite jo v manjših skodelicah in po želji okrasite z zeleno solato.

Solato lahko izboljšate še z dodatkom zelenih in črnih oliv.

Čas priprave: približno 25 minut
Na osebo: približno 310 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 7 g

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"