Redkvice - aromatične bombice, polne hranil

Redkvice - aromatične bombice, polne hranil (foto: shutterstock, stockfood foto) shutterstock, stockfood foto
24. 7. 2014 Vir: liza.aktivni.si

V trgovinah večinoma vidite le rdeče primerke. Pa vendar obstaja še veliko drugih sort redkvic: bele, rumene, vijoličaste in rdeče-bele. Niso pa vse okrogle. Nekatere so videti kot majhne redkve. Redkvice lahko zelo enostavno gojite tudi v zabojčku na balkonu. Že po približno 4 do 6 tednih se boste lahko veselili malih gomoljev.

Okus

Hrustavo svež in lahno pikanten. Zelo dobro se podajo v solate, pomake ali namaze. Njihova aromatična aroma se lepo dopolnjuje tudi s sladkim sadjem, denimo z grozdjem.

Zdrave

Redkvice imajo malo kalorij (15 kcal/100 g) in vsebujejo veliko mineralnih snovi (med drugim kalcij, železo) in vitamin C.

Osvežilna kura za redkvice

Redkvice zavijte v vlažno krpo ali časopisni papir in tako jih boste lahko kar nekaj dni hranili v predalu za zelenjavo v hladilniku. Če so gomolji mehki, jih položite v hladno vodo z nekaj ledenimi kockami. Tako bodo spet hrustavo sveži.

Polnjene redkvice

Čudovito za bife na zabavi. Očistite 1 šopek redkvic, nekaj zelenja prihranite za pozneje, jih oplaknite in po dolgem prepolovite. Zmešajte 100 g zeliščnega svežega sira, 100 g ovčjega sira in 1 žličko sesekljane bazilike. Z vrečko za dresiranje nabrizgajte na redkvice in jih postrezite.

Glazirane redkvice

Za 4 osebe: oplaknite in očistite 500 g redkvic. V posodi segrejte 2 žlici masla. Primešajte pol žličke sladkorja in ga stopite. Nato na njem 3 do 4 minute glazirajte redkvice. Prilijte še 150 ml zelenjavne juhe in pustite, da redkvice v zaprti posodi lahno vrejo 2 do 3 minute. Odstranite pokrov in kremasto zakuhajte tekočino. Začinite s soljo, poprom in limoninim sokom.

Šejk za moč z redkvicami

Za 1 kozarec (250 ml): očistite in oplaknite 250 g redkvic in jih nato zrežite na majhne koščke. Operite 1 paradižnik in ga zrežite na kocke. Vsemu skupaj dodajte 200 ml mineralne vode in dobro pretlačite v električnem mešalniku. Prelijte skozi cedilo in šejk začinite s soljo, po želji pa tudi s poprom. Prilijte še malce pesinega soka in napitek popijte.

Redkvičina juha

Za 4 osebe potrebujete

  • 3 šopke redkvic
  • 1 šalotko (kocke)
  • 2 žlici masla
  • 150 g mokastega krompirja (kocke)
  • 900 ml zelenjavne juhe
  • 100 g kisle smetane
  • sol, poper
  • muškat

Priprava

Redkvice oplaknite skupaj z listi. 10 kosov očistite in jih postavite vstran. Preostale redkvice skupaj z listi grobo sesekljajte.

Šalotko stekleno popražite na maslu. Dodajte krompir in redkvice z zelenjem ter vse skupaj malce podušite. Prilijte juho, jo zavrite in pustite, da v pokriti posodi lahno vre približno 20 minut.

Juho pretlačite s paličnim mešalnikom. Primešajte še kislo smetano in jo začinite s soljo, poprom in muškatom. Preostale redkvice zrežite na rezine ali kocke in jih potresite po juhi.

Čas priprave: približno 45 minut.

Na osebo: približno 165 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 11 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri