Regrat – obvezna sestavina v kuhinji in domači lekarni

15. 4. 2018
Deli
Regrat – obvezna sestavina v kuhinji in domači lekarni (foto: profimedia)
profimedia

V spomladanskem času iz zemlje pokukajo tudi rumeni cvetovi, ki se čez čas spremenijo v lučke. Regrat najdete skoraj na vsakem koraku, uporabite pa ga lahko tako pri kuhanju kot v domači lekarni.

Regratova korenina in kje jo kupiti

V celi rastlini regrata je najbolj zdravilna korenina, ki jo nabiramo zgodaj spomladi preden narava povsem zacveti ali jeseni. Nabirati se mora previdno, da je ne ranimo in iz nje izteče zdravilni mleček. Lahko jo tudi kupite v trgovinah s prehranskimi dopolnili in vitamini, kjer jo običajno najdete v obliki čaja.

Očiščene korenine uporabite na več načinov: dodajte jih k solatam in juham, dušene in prekuhane uporabite za čaj in tinkturo ali jih pripravite v pečici, popražene pa nadomestijo kavo. Zaradi velike vsebnosti rezervne hrane v rastlinskih korenikah in gomoljih (podobno kot škrob) so zelo hranljive. Pomagajo pri razstrupljanju telesa in hujšanju, odlično se odrežejo tudi v boju s celulitom. Slabokrvni jih nujno uvrstite na svoj jedilnik zaradi velike vsebnosti železa. Vitamin A (ki ga ima regrat več kot korenje) bo poskrbel za zdravje oči, okrepljen imunski sistem in izgled kože.

Regratovi cvetovi

Uporabni so tako sveži kot posušeni regratovi cvetovi, ki jih lahko dodamo skoraj povsod: v hrano, čaj, lepotne pripravke, sirupe … Rumeni cvetovi hitro odcvetijo, zato je čas za nabiranje kratek, v aprilu in maju. Nabirajte takšne, ki so že odprti in zreli ter niso ravno začeli poganjati. Na travniku ne potrgajte čisto vseh, da se bo regrat lahko obnovil in ponovno zrasel. Če boste cvetove posušili, začnite takoj po nabiranju, preden izgine lepa rumena barva. Če ozračje še ni dovolj suho in primerno, uporabite sušilnik z umetno toploto. Zložite jih v steklen kozarec s priprtim pokrovom in hranite v temnem, suhem prostoru.

Regratov med in sirup

Pripravka pogosto zamešamo, saj bi lahko rekli, da sta si na videz podobna, vendar medu ne moremo pripraviti sami. To je še vedno delo pridnih čebel. Regratovega medu ne boste tako zlahka našli na policah, saj v spomladanskem času (aprila in maja), ko raste regrat, cvetijo tudi mnoge druge rastline, iz katerih čebelarji pogosteje pridelajo naravno sladko snov.

Kako prepoznati regratov med?
  • po značilni svetlo rumeni barvi
  • ima intenzivno aromo
  • okus je nežno grenek
  • hitro kristalizira

Regratov sirup lahko pripravite kar sami doma. Uporablja se za pospeševanje prebave in izboljšanje krvi, poleti pa kot osvežilen napitek, ki ga razredčimo s hladno vodo. Če ga boste naredili pravilno, ne smete občutiti grenkega okusa, kot pri medu.

Potrebujete:
  • 150 g regratovih cvetov
  • 750 g sladkorja
  • sok 1 limone

Cvetove dobro očistite pod tekočo vodo in jih odcedite. Stresite jih v posodo in prelijte z litrom hladne vode. Vse skupaj zavrite in prekuhajte, nato ponovno precedite.

Precejeni tekočini dodajte sladkor in sok limone ter mešanico ponovno zavrite. Nenehno mešajte, da se sladkor povsem raztopi.

Vroč sirup nalijte v steklene kozarce in jih dobro zaprite. Hranite jih v suhem in temnem prostoru. Poleti postrezite s kockami ledu in hladno vodo.

Regratov čaj in tinktura

Regratov čaj ne bo le popestril zbirke vaših toplih napitkov, ampak ima tudi blagodejne učinke. Regrat je znan po grenčičnih snoveh, ki spodbujajo nastanek kisline v želodcu in s tem prebavo. Zato je priporočljivo, da ga pijete pol ure pred obrokom. Če imate občutljiv želodec, pa se o tem najprej posvetujte z zdravnikom.

Povsem enostavno ga lahko pripravite doma. Potrebujete tri sestavine:

  • 6 g posušenih regratovih cvetov
  • 4 g posušenih regratovih korenin
  • 1 l vode

V ponev dajte posušene koščke korenik in jih popražite do zlatorumene barve. Ne pozabite neprestano mešati.

Zavrite liter vode in jo prelijte čez prepražene korenine. Dodajte še posušene regratove cvetove in vse skupaj pustite stati 10 minut.

Precedite in prelijte čaj v skodelice.

Regratova tinktura pomaga pri prebavnih motnjah in izboljša apetit. Lahko jo kupite v trgovinah s prehranskimi dopolnili in vitamini, ali pripravite sami. Potrebujete naslednje sestavine:

  • sveže regratove liste
  • regratove korenine
  • žganje (vsaj 45 %, najboljše domače)

Liste in korenine dobro očistimo ter narežemo na drobne koščke. Damo jih v steklen kozarec, ki ga napolnimo do ¾. Preostali prostor zapolnimo z žganjem.

Dobro zaprite kozarec in ga pustite stati v temnem in toplem prostoru vsaj 3 tedne.

Ko je tinktura pripravljena, precedite in tekočino prelijte v majhno steklenico.

Regrat v ponvi, loncu in smutiju

Regrat je užiten v celoti (cvetovi, listi in korenina), zato lahko iz njega pripravimo ogrom­no zanimivih jedi. Regrat je zelo primeren, kadar se odločite za čiščenje in razstrupljanje telesa. Ta namreč čisti kri, spodbudi presnovo in pomaga odstraniti strupene snovi iz telesa. Steroli v regratovih listih spodbujajo nastanek in izločanje žolča, s tem pa se pospeši izločanje strupov. Regrat na jedilnik vključijo tudi tisti, ki želijo izgubiti odvečne kilograme in odpraviti prebavne motnje. Vendar z regratom ne gre pretiravati, saj se kljub vsem pozitivnim učinkom lahko pojavijo negativni kot sta driska in razdražen želodec.

Pripravite si okusen regratov smuti, za katerega potrebujete:
  • očiščen regrat
  • 2 jabolki
  • kozarec vode
  • 1 banano
  • cimet (po okusu)

Sesekljajte regrat. Jabolka in banane narežite na majhne kose. Vse sestavine stresite v mešalec za nekaj minut, da nastane napitek. Privoščite si ga vsak teden in poskrbite za prebavo ter dobro počutje. 

Če si regrat zaželite za malico ali kosilo, ga očistite in operite ter naredite solato. Primešate ji lahko skoraj karkoli: jajca, slanino, krompir, paradižnik (in sezonsko zelenjavo), lečo … Oboževalci testenin, regrat primešajte špagetom.

 Preizkusite tudi regratove ocvrtke, ki se jim ne boste morali upreti. Potrebujete:
  • 2 skodelici svežih cvetov
  • 1 skodelica mleka
  • 1 skodelica moke
  • 1 jajce
  • sol in poper po okusu
  • olje za cvrtje

Stepite jajce in mu postopoma dodajte mleko, na koncu še moko. Nastati mora gladka zmes, ki jo začinite s soljo in poprom.

Cvetove operite v rahlo osoljeni vodi in dobro odcedite. Ostanke grenkih stebel odrežite čim bolj pri vrhu.

Vsak regratov cvet položite v pripravljeno maso in jih zlagajte na krožnik. Nato jih položite v segreto olje in cvrite 2 do 3 minute (dokler masa ne porjavi).

S papirnatimi brisačami odstranite odvečno maščobo in jih postrezite. Zraven se odlično prilega domača jogurtova omaka.

Za zdravje in lepoto

Za zdravljenje lahko (tako kot pri kuhi) uporabimo cel regrat. Liste, steblo ali cvetove moramo nabrati ob pravem času in posušiti v senci, da bi dosegli najboljše učinke. Regrat vsebuje veliko pomembnih hranil in vitaminov, med njimi tudi železo, kalcij, magnezij, vitamina C in E ter B vitamine. Regrat povezujemo s številnimi zdravilnimi učinki in pozitivno delovanje na telo:

diuretično - odvaja vodo in pospešuje delovanje ledvic, listne in koreninske izvlečke pa po učinku lahko primerjamo s furosemidom, sintetičnim diuretikom.

protivnetno - zato je še posebej učinkovit pri različnih vrstah revmatizma.

protivirusno - preprečuje razvoj in razmnoževanje različnih virusov.

znižuje ravni sladkorja v krvi – regrat spodbuja delovanje beta celic v trebušni slinavki.

Poleg zdravilnih učinkov, lahko regrat uporabimo tudi za lepoto. Regratovi listi namreč spodbujajo zdravo izločanje in s tem preprečujejo mozoljavost. To je le ena od dobrih lastnosti. Lahko si pripravite tudi obkladke za kožo, preliv za močne lase, tonik za obraz, olje za pomirjanje ... Recepti so povsem enostavni.

Obkladke za kožo naredite iz dveh pesti regratovih listov in vode. Liste narežite in prelijte z vrelo vodo ter pustite stati 5 minut. V tekočino pomočite bombažno krpo in jo položite na obraz. Za krepke lase namesto listov uporabite cvetove in pustite stati 10 minut. Odcejen poparek po umivanju vtrite v lasišče.

Nabiranje in nakup

Če se radi odpravite v naravo in sami naberete regrat, ga boste našli na najbolj pognojenih površinah. V mestu bi to bile zelenice, kjer svoje potrebe pogosto opravljajo hišni ljubljenčki, vendar zaradi nečistega zraka ni priporočljivo, da ga trgate tam. Najdete ga tudi na travnikih, na katere kmetje v spomladanskem času zlivajo gnojnico. Vsekakor bodite pozorni, da se rastline ne nahajajo v bližini prometne ceste in drugih onesnaževalcev zraka.

Kadar ga nabirate pred cvetenjem, bodo mladi in svetli poganjki manj grenki in mehkejši. To je dobra novica za vse, ki ste se ga zaradi značilnega (grenkega) okusa do sedaj izogibali. Če razmišljate o nakupu pa se odpravite na tržnico, a vseeno pazite na poreklo in nekaj podrobnosti. Barva odrezanih listov vam lahko razkrije, kako svež je regrat: bela barva pri poganjkih pomeni svežino, suh in temen odrezani del pa pomeni, da bo vaša solata precej posušena oziroma, da so rastline že nekaj časa na stojnici.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"