25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Riževi rezanci z rakci

Riževi rezanci z rakci (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 3. 2015

Sveže sestavine in eksotične začimbe igrajo v azijski kuhinji glavno vlogo. Nikoli ni dovolj aromatično in pikantno. Odpravite se na raziskovalno potovanje z nami. Pripravite slastne riževe rezance z rakci.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 200 g riževih rezancev
  • 3 stroke česna
  • 1 čebulo
  • 1 rdečo papriko
  • 2 lista rdečega zelja
  • 1 pak choi
  • 3 žlice sezamovega olja
  • 100 g sojinih kalčkov
  • 1 žličko galganta (kocke)
  • 150 ml zelenjavne juhe
  • 250 g kozic (očiščenih)
  • 2 žlici omake ostrig
  • 2 žlici svetle sojine omake
  • sol, poper
Priprava:

1. Testenine skuhajte po navodilih z embalaže in jih odcedite.

2. Olupite česen in čebulo ter oboje zrežite na kocke. Očistite papriko, rdeče zelje in pak choi ter vse skupaj zrežite na široke trakove.

3. Čebulo, česen in papriko popražite na olju v voku. Dodajte rdeče zelje, pak choi, kalčke in galgant ter vse skupaj malo popecite. Prilijte juho in vse skupaj pustite lahno vreti približno 2 minuti. Dodajte testenine in rakce. Začinite z omako ostrig, sojino omako, soljo in poprom. Vse skupaj rahlo pogrejte.

Čas priprave: približno 40 minut.
Na osebo: približno 345 kcal

Začimbe, ki jih boste pogosto našli v azijski kuhinji

  • Koriandrova semena: Posušena semena s cvetličnim svežim vonjem. Pražite jih v ponvi brez dodatka maščobe. Lahko uporabite cela ali pa zdrobljena.
  • Limetini lističi: Imajo izrazito citronast vonj. Za začinjanje jih zrežite na ozke trakove.
  • Česen: Aromatični gomolj se v tajski kuhinji uporablja ocvrt.
  • Pražena čebula: Poda se k pečenemu rižu, rezancem in jedem iz ponve ali voka.
  • Sečuanski poper: Pravzaprav ni poper. Je pekoč in ima citronast okus. Zrna prelomite, popražite in jih zdrobite.
  • Tajska bazilika: Ima močan okus po janežu in meti. Uporabljajte le sveže liste. Mediteranska bazilika ni ustrezno nadomestilo.
  • Galgant: Tajski ingver se ne lupi in ne seklja. Je svetlejši in manj oster kot ingver.
  • Bonito kosmiči: Z njimi se začinjajo riž, juhe in rezanci.
  • Čili: Od blagega do izjemno pekočega. Dlje ga kuhate, bolj je oster.
  • Palmin sladkor: Priljubljena začimba s karamelnim okusom. Pasto stopite v vroči vodi. Nadomestek: rjavi sladkor.
  • Limonska trava: Uporabite le spodnjo polovico. Sploščite jo z nožem in jo skuhajte v jedi, nato jo odstranite.
  • Zelenje koriandra: Lepo citronast okus, podoben mošusu. Potresite po juhah in solatah. Ne kuhajte ga v jedi.
  • Sojina omaka: Idealen nadomestek za sol. Svetlejša je blažja od temne.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri