V kuhinji si lahko kadarkoli pričarate poletje, tokrat s kosilom. Imate na zalogi kaj morskega?
Morska hrana ni le zelo okusna, ampak tudi dobro skrbi za naše zdravje. Morski sadeži vsebujejo veliko beljakovin (ki jih običajno zaužijemo premalo), pomagajo zniževat slab holesterol, skrbijo za zdrav metabolizem in nas napolnijo z energijo.
Ribe nas nasitijo hitreje, zaradi česar pojemo manj, maščobne kisline omega-3 pa pomagajo pri prebavi in preprečujejo nastanek žolčnih kamnov.
Upamo, da smo vas z odličnimi posledicami morske hrane na zdravje prepričali, da si jih boste večkrat pripravili.
Morda vam bodo všeč tudi naslednji recepti:
- Lahko kosilo: italijanska ribja juha z belim vinom
- Okusna paella
- Tortilje z morskimi sadeži
- Špageti z morskimi sadeži
Sedaj pa h glavnemu receptu.
Rižota z morskimi sadeži
Za 4 osebe potrebujete:
- 4 žlice olivnega olja
- 2 stroka česna
- 400 g riža za rižoto
- 2 šalotki
- 200 ml belega vina
- 400 g morskih sadežev
- 1 osrednji del belušne zelene
- 250 ml perutninske juhe
- 100 g parmezana
- 80 g masla
- sol, sveže mleti poper
- rukolo
V kozici segrejte 2 žlici olja in na njem na hitro popražite riž. Dodajte sesekljano šalotko in jo malce popražite. Nato prilijte 100 ml vode in temperaturo znižajte na minimum.
V ponvi segrejte preostalo olje in nanj postopoma stresite očiščene in na koščke zrezane morske sadeže, drobno sesekljano zeleno in strt česen. Na koncu primešajte še juho in nato vse skupaj primešajte rižu.
Vsakič, ko izpari tekočina, rižu dodajte novo zajemalko vroče vode, in riž tako skuhajte do mehkega. Kozico odstavite in rižoti primešajte nastrgan parmezan in maslo. Začinite jo s soljo in poprom ter postrezite z rukolo.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?