10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Rosti: Krompirjeve polpete malo drugače

Rosti: Krompirjeve polpete malo drugače (foto: Profimedia) Profimedia
7. 11. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Fine variacije za švicarski rosti - krompirjeve polpete, ki ne teknejo zgolj kot priloga. Rosti poskusite pripraviti tudi kot glavno jed ali kot sladico s hruškami in ingverjem!

Osnovni recept

Za 4 osebe:

Olupite 750 g krompirja in ga grobo nastrgajte. V ponvi segrejte 1 žlico olja. Vanjo stresite krompir, ga stisnite skupaj v polpeto, jo začinite s soljo in poprom.

Priprava:

Segrejte 2 žlici masla in mu primešajte 2 žlici mleka. Po 2 minutah peke polovico nakapajte po rostiju. Nato ga obrnite in ga nakapajte s preostalo masleno mešanico. Pecite ga 8 minut. V ponvi ga razdelite na koščke.

Različice

Krompirjevi masi lahko dodate čebulo, slanino in šampinjone ali pa prekajeno postrv in kapre. Rosti lahko popečete tudi s sirom.

Sladke različice: krompir zmešajte s hruško in ingverjem ali pa rosti potresite s sladkorjem. Zraven postrezite jabolčno čežano ali kompot.

Priprava krompirjevih polpet

V teflonsko ponev dajte večjo količino krompirjeve mase. Surov krompir prej dobro iztisnite. Z lopatko maso sploščite.

Rosti obrnite šele takrat, ko se lepo loči od dna ponve. Nanj položite plitev krožnik ali pokrovko in jo zadržite. Ponev obrnite, jo spet postavite na štedilnik, dodajte malce maščobe in vanjo s krožnika zdrsnite polpeto.

Korenčkov rosti z zeliščno skuto

Za 4 osebe potrebujete:

  • 600 g krompirja, ki se ne razkuha
  • 600 g korenja
  • 100 g nastrganega parmezana
  • 100 g mletih mandljev
  • 4 jajca
  • sol, poper
  • muškat 
  • 4 žlice sončničnih semen 
  • 500 g skute
  • 200 g jogurta 
  • 6 žlic mešanice zelišč 
  • 2 žlici limonovega soka
  • sladkor
  • 4 žlice kalčkov redkvic 
  • 8 žlic olivnega olja

Priprava:

Krompir in korenje olupite, operite in grobo nastrgajte. Primešajte parmezan, mandlje in jajca. Začinite z 1 žličko soli, poprom in muškatom.

Sončnična semena popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe. Po peki naj se ohladijo. Zmešajte skuto, jogurt in zelišča. Maso začinite s soljo, poprom, limonovim sokom in sladkorjem. Kalčke preberite, jih oplaknite in osušite.

V ponvi segrejte olje. Nanj po žlicah razporedite korenčkovo maso, jo sploščite in rostije pecite približno 15 minut. Lepo jih zapecite z obeh strani. Postrezite s skuto, sončničnimi semeni in kalčki.

Namig:

  • Uporabite lahko tudi kuhan krompir ali pa krompir v oblicah.
  • Pečene rostije odcedite na papirnati brisači.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri