S prehrano nad PMS: uvedite spremembe, ki bodo olajšale bolečine

S prehrano nad PMS: uvedite spremembe, ki bodo olajšale bolečine (foto: Profimedia) Profimedia
12. 11. 2022

Tudi vas popade strašanska lakota, ko imate PMS? Če boste izbrali pravilno prehrano, bo počutje veliko boljše. 

Splača se upreti želji po nezdravi hrani, čeprav bo težko. Prava izbira živil lahko malce olajša menstrualne krče in poskrbi za dobro počutje, predvsem pa za normalno delovanje telesa, kar je takrat zelo pomembno. 

Kakšne spremembe bi torej morali uvesti? 

Manj soli

V tem času se skušajte izogniti izredno slani hrani, prav tako hitri in v naprej pripravljeni hrani, v kateri se običajno skriva veliko soli. Najbolje bo, da si hrano pripravite sami doma. S tem boste lahko omilili napihnjenost, otekanje in boleče prsi. 

Veliko zelenjave in sadja! 

Založite se z vitamini in pojejte še več sadja in zelenjave kot običajno. Osredotočite se predvsem na zeleno listnato zelenjavo, v poštev pa seveda pride celotna mavrica zelenjave in sadja. 

Pijte vodo

Najbolje bi bilo, če bi se v času, ko imate PMS, odpovedali drugim pijačam in pili pretežno vodo. S tem lahko zmanjšate napihnjenost in poskrbite za nemoteno prebavo. Če vam okus vode ni všeč, ji dodajte nekaj sadja. 

Več kalcija

Privoščite si več živil, ki vsebujejo kalcij, kot so jogurt, mleko, sojini izdelki, siri z manj maščobami ... To lahko vpliva na spremembe razpoloženja, ki so med PMS-jem prisotni. 

Oreščki za malico

V tem obdobju ne pozabite na pest oreščkov na dan, ki si jo privoščite namesto čokolade ali piškota. Oreščki vsebujejo omega-3 maščobne kisline in vas bodo nasitili za dolgo časa, poleg tega skrbijo za zdravo srce. 

Privoščite si kompleksne ogljikove hidrate

Vsebujejo veliko vlaknin in naravnih sladkorjev. Ravni inzulina bodo uravnovešene, kar pomeni, da vas ne bo popadla lakota in bo počutje stabilizirano. 

Živila, bogata z železom

Skupaj s krvjo izgubljate tudi železo, ki ga morate nadomestiti, da bi telo lahko normalno delovalo. Zato so potrebna živila, ki vsebujejo železo, kot je rdeče meso. Če ga ne jeste, se z zdravnikom posvetujte o prehranskem dodatku.