Sadni čaji z gozdnimi sadeži: Koliko gozdnih sadežev v resnici vsebujejo?

Sadni čaji z gozdnimi sadeži: Koliko gozdnih sadežev v resnici vsebujejo? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 11. 2016

Na Mednarodnem institutu za potrošnike so pod drobnogled vzeli sadne čaje z gozdnimi sadeži.

Pregledali so osem vzorcev različnih proizvajalcev in trgovinskih blagovnih znamk:

 1. 1001 cvet, Gozdne skrivnosti
 2. Matik, čarobni svet čajev, gozdni sadeži
 3. MR. Perkins, gozdni sadeži
 4. Spar, gozdni sadeži
 5. Frank, šumsko voće
 6. Loyd, Forest Fruits
 7. Podravka, Šumsko voće-gozdni sadeži in
 8. Teekane, Forest Fruits.

Pri pregledu izbranih vzorcev so bile odkrite številne napake pri označevanju. Potrošnike seveda takšna embalaža zavede.

Sadni čaji z gozdnimi sadeži

Čaji v glavnem vsebujejo

 • cvetove hibiskusa,
 • plodove šipka in 
 • tudi jabolk.

S čimer proizvajalec sicer lahko opraviči ime sadni, nikakor pa ne gozdni sadeži.

Cvetovi hibiskusa, plodovi šipka in jabolka (ki pa na veliki večini slik sploh niso prikazani) so našteti med prvimi, kar pomeni, da predstavljajo večinoma več kot 80 % vsebine izdelka.

Gozdni sadeži, ki so predstavljeni na slikah vzorcev so po večini jagode, maline, robide in borovnice, ki pa se v čaju, če sploh, nahajajo le v izredno majhnih količinah, od 0,35 % do 4 %, ali pa le v obliki arom.

Spar in Mr. Perkins (najcenejša, 0,04 evra za vrečko) sta vsebovala v povprečju med 80 in 90 % mešanice hibiskusa, šipka in jabolk in arome gozdnih sadežev, Mr. Perkins pa je vseboval še 0,35 % plodov borovnice.

Teekane (najdražji, 0,9 eur za vrečko) pa je poleg jabolk in hibiskusa vseboval še plodove (3 %) borovnic, jagod in malin.

Preberite: 9 zdravilnih receptov iz šipka

V čajih tudi aditivi!

Ti so v čajnih mešanicah povsem nepotreben in za marsikaterega potrošnika povsem nepričakovan dodatek, a jih vsebujejo prav vsi ocenjevani izdelki!

Trije vzorci so vsebovali še aditive, ki uravnavajo kislost, to so malonska kislina v čaju Loyd ter citronska kislina v čajih Teekane in Matik.

Nasvet

Glede na to, da je v čajih količinsko gledano veliko hibiskusa in šipka ter delcev suhih jabolk in večinoma arome gozdnih sadežev, bi bilo morda bolj gospodarno kupiti čaj hibiskusa ali šipka ter mu dodati posušene gozdne sadeže. Seveda pa so arome, ki so dodane čajem zelo močne in tako s pomočjo dodanih arom dobimo dosti močnejši okus in vonj po gozdnih sadežih, kot pa v primeru dodajanja le posušenih gozdnih sadežev.

Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani potrosnikovzoom.si.

Primerjalno ocenjevanje sadnih čajev z gozdnimi sadeži je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Rezultate primerjalnega ocenjevanja je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Preberite: 5 najboljših napitkov, ki zdravijo in krepijo