Sadni kruh – krhljak

31. 3. 2012 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Sadni kruh – krhljak (foto: Dr. Boris Kuhar)
Dr. Boris Kuhar

V Halozah pečejo sadni kruh, imenujejo pa ga tudi klecenbrot ali krhljak.

Sestavine za testo

  • 75 dag bele moke
  • 75 dag ržene moke
  • 5 dag kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • sol
  • voda, v kateri se je kuhalo sadje
  • 5 dag sladkorja
  • 2 jajci
  • 5 dl mleka

Za nadev

  • 30 dag suhih hrušk
  • 20 dag suhih sliv
  • 10 dag jabolčnih krhljev
  • 20 dag lešnikov
  • 20 dag mandeljnov
  • 20 dag suhih fig
  • 20 dag orehov
  • 10 dag rozin
  • sesekljana limonova lupinica
  • cimet
  • nekaj klinčkov
  • 10 dag sladkorja
  • 0,5 dl ruma
  • 0,5 dl slivovke

Priprava

Suho sadje dobro operemo in namakamo v vodi čez noč. Naslednji dan v isti vodi sadje na hitro prevremo, da se malo zmehča. Ohlajeno in odcejeno sadje očistimo pešk in ga zrežemo na tanke rezine.

Dodamo narezane lešnike, mandeljne, orehe in ro­zine, potresemo s cimetom in stolčenimi klinčki. Dodamo sesekljano limonovo lupino in sladkor ter prelijemo z rumom in žganjem. Sadje pustimo namočeno še ves dan ali pa vsaj nekaj ur.

Posebej iz bele in posebej iz ržene moke, vzhajanega kvasa, mešanice vode, ki nam je ostala od kuhanja sadja, in mleka zamesimo kvašeno testo in ga oblikujemo posebej v belo in posebej v rženo štručko ter pustimo vzhajati. V rženo štruco na pomokani deski vgnetemo pripravljeno sadje.

Nato rženo testo obložimo še z belo štruco in vse skupaj temeljito pregnetemo, oblikujemo dva hlebčka in ju damo spet vzhajati. Preden ju damo v pečico, ju večkrat prebo­demo, da zrak izpuhti, ter premažemo z mlekom ali jajcem.

Testo lahko še izboljšamo s sirovim maslom, rumenjaki in stepenim snegom, ki ga vmešamo v testo.

Besedilo in foto: Dr. Boris Kuhar

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord