Sadni kruh – krhljak

31. 3. 2012 | Vir: liza.aktivni.si
Sadni kruh – krhljak (foto: Dr. Boris Kuhar)
Dr. Boris Kuhar

V Halozah pečejo sadni kruh, imenujejo pa ga tudi klecenbrot ali krhljak.

Sestavine za testo

  • 75 dag bele moke
  • 75 dag ržene moke
  • 5 dag kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • sol
  • voda, v kateri se je kuhalo sadje
  • 5 dag sladkorja
  • 2 jajci
  • 5 dl mleka

Za nadev

  • 30 dag suhih hrušk
  • 20 dag suhih sliv
  • 10 dag jabolčnih krhljev
  • 20 dag lešnikov
  • 20 dag mandeljnov
  • 20 dag suhih fig
  • 20 dag orehov
  • 10 dag rozin
  • sesekljana limonova lupinica
  • cimet
  • nekaj klinčkov
  • 10 dag sladkorja
  • 0,5 dl ruma
  • 0,5 dl slivovke

Priprava

Suho sadje dobro operemo in namakamo v vodi čez noč. Naslednji dan v isti vodi sadje na hitro prevremo, da se malo zmehča. Ohlajeno in odcejeno sadje očistimo pešk in ga zrežemo na tanke rezine.

Dodamo narezane lešnike, mandeljne, orehe in ro­zine, potresemo s cimetom in stolčenimi klinčki. Dodamo sesekljano limonovo lupino in sladkor ter prelijemo z rumom in žganjem. Sadje pustimo namočeno še ves dan ali pa vsaj nekaj ur.

Rastlina, ki v trenutku odžene ose z vaše terase

Posebej iz bele in posebej iz ržene moke, vzhajanega kvasa, mešanice vode, ki nam je ostala od kuhanja sadja, in mleka zamesimo kvašeno testo in ga oblikujemo posebej v belo in posebej v rženo štručko ter pustimo vzhajati. V rženo štruco na pomokani deski vgnetemo pripravljeno sadje.

Nato rženo testo obložimo še z belo štruco in vse skupaj temeljito pregnetemo, oblikujemo dva hlebčka in ju damo spet vzhajati. Preden ju damo v pečico, ju večkrat prebo­demo, da zrak izpuhti, ter premažemo z mlekom ali jajcem.

Testo lahko še izboljšamo s sirovim maslom, rumenjaki in stepenim snegom, ki ga vmešamo v testo.

Besedilo in foto: Dr. Boris Kuhar