Sašo Papp in Lisina poletna kuhinja

3. 7. 2009 Vir: liza.aktivni.si

Toskansak kuhinja. Izlet v Toskano se začne z občudovanjem krasne pokrajine, končati pa se mora za mizo. Za toskansko kuhinjo je značilna preprosta hrana brez težkih začimb.

Za vse jedi domačini uporabljajo olivno olje, priljubljene začimbe so žajbelj, timijan, rožmarin in majaron. Kruh je obvezen spremljevalec vsakega obroka, ima pa eno značilnost, ki je Slovencem tuja, je neslan. Kraljica toskanske kuhinje je brez dvoma oljka in močno aromatično oljčno olje.

Toskana na hitro:

  • Jurčki (porcini) so sestavni del toskanske kuhinje. Uporabljajo jih sveže, posušene (zelo priljubljeno) ali v olju, v rižotah ali pri raviolih.
  • Cavolo nero ali črno zelje je ena najpomembnejših zelenjav Toskane. Uporablja se predvsem v ribolliti (zelenjavna juha) in v še veliko drugih juhah.
  • Panzanella je solata iz bazilike, paradižnika, čebule, česna in v olju namočenega kruha.
  • Panforte je torta, bogata s kandiranim sadjem, in je simbol sienske kuhinje.
  • Tudi divjačina ima zelo pomembno vlogo v toskanski kuhinji.
  • Veliko lastnikov ovčjih čred prideluje tudi pecorino (sir, ki ima močan mlečen vonj in okus) in ricotto. Crete senesi je del Toskane, kjer proizvajajo najbolj priznan pecorino.

Sašo Papp Priporoča:

Ribollita

Ribollita je znana in tradicionalna toskanska juha, ki v prevodu pomeni prevreta. Tako kot večina toskanske kuhinje ima korenine na deželi. Pravijo, da je juha nastala ob večkratnem gretju zelenjavnih juh in minešter.

Sestavine: 500 g posušenega belega fižola, vsaj tri ure namočenega v vodi majhna čebula, korenje, zelena ter peteršilj , 4 žlice oljčnega olja, paradižnikova mezga, 500 g narezanega črnega zelja, 500 g listov rdeče pese, 3 krompirji, olupljeni in narezani, sol, poper, vejica timijana, star italijanski ali francoski kruh.

Priprava: Fižol skuhajte v rahlo soljeni vodi. Ko je skoraj kuhan, ga dodajte v ponev, kjer že pražite čebulo. Dodajte še paradižnikovo mezgo in tekočino od fižola. Dodajte še zelje, peso ter krompir. Začinite s soljo, poprom in timijanom. Kuhajte tako dolgo, da se krompir skuha. Odstranite vejico timijana.

Nato v veliko posodo položite še narezan star kruh in čez polijte zelenjavo in tekočino. Postrezite takoj, čeprav velja pravilo, da je juha z vsakim vretjem bolj okusna. Od tod tudi ime! Vsak si lahko po želji in okusu v juho doda še nekaj kapljic zares okusnega oljčnega olja. Zraven postrezite rdeče vino, lahko chianti colli fiorentini ali pa kakšen rose.

Še čisto poseben Pappov nasvet - po okusu dodajte še drobec pecorina.