Vse, kar morate vedeti o sejtanu

Vse, kar morate vedeti o sejtanu (foto: Profimedia) Profimedia
14. 12. 2019

Sejtan je precej razširjen vegetarijanski nadomestek za mesne izdelke. Mnogi predvidevajo, da je narejen iz soje ... Zato je tukaj nekaj stvari, ki jih morate vedeti o sejtanu. In recept za domači sejtan.

Skupaj raziščimo skrivnosti tega vegetarijanskega 'mesa'

Z izgovorjavo imena verjetno nimate težav, zato ta del preskočimo. Kaj pa izvor sejtana?

Uporaba pšeničnega glutena (ja, to sejtan je) je bila na Kitajskem dokumentirana v 6. stoletju. Uporabljali so ga za pripravo rezancev, med privrženci budizma pa kot nadomestek za meso. Obstajajo menda tudi starejši zapisi, a o tem morda kdaj drugič. Na zahod je pšenični gluten prišel v 18. stoletju.

Vrnimo se nazaj k pšeničnemu glutenu.

Za razliko od drugih vegetarijanskih ali veganskih nadomestkov, kot sta denimo tofu in tempeh, je sejtan narejen iz pšeničnega glutena.

Tako, sejtan ni nič drugega kot toplotno obdelan (povret, pečen ali kuhan na pari) surovi pšenični gluten, ki se ga pridobiva z izpiranjem in gnetenjem testa iz pšenične moke. V procesu se odstrani škrob in ostane gluten.

Najpogosteje ga najdemo v obliki kock. V trgovinah je na voljo tudi moka, ki jo lahko uporabite za pripravo sejtana po lastnem receptu (enega najdete na koncu članka).

Osnovni recept sicer vsebuje le dve sestavini: gluten in vodo. Doma pripravljene različice sejtana lahko vključujejo še zelenjavno osnovo, kvas, oljčno olje, sojino omako itn.

Profimedia

Sejtan (osnovni recept) je tako neizrazitega okusa, zato začimbe naredijo veliko razliko. Mogoče ga je pripraviti tudi tako, da spominja na meso. Seveda pa lahko ustvarite tudi številne druge vegetarianske in veganske jedi.

Ena porcija sejtana (pol skodelice) vsebuje približno:
 • 46 g beljakovin
 • maščobe: 1 g
 • ogljikovi hidrati: 8 g
 • vlaknine: 2 g

Energetska vrednost: 1004.83 kJ (240 kcal)

Vsebuje tudi železo in kalcij v sledeh.

Sejtan je sicer bogat vir beljakovin, a strokovnjaki opozarjajo, da ta naj ne bo edini vir v vaši prehrani, saj ne vsebuje vseh esencialnih aminokislin, ki jih navadno najdemo v drugih beljakovinskih živilih.

Uporaba sejtana

Če vam gluten ne povzroča težav, si sejtan privoščite brez skrbi, morda se preizkusite v pripravi čisto novih vegetarijanskih jedi.

Profimedia

Vendar ne pograbite prvega paketa, ki ga vidite v trgovini. Poiščite najmanj procesiranega.

Proizvajalci sejtanu pogosto dodajajo veliko soli (da se dlje časa ohrani). Predvsem, ko gre za že pripravljene jedi - zrezke, burgerje ... Da preprečijo obarvanost pa dodajajo tudi konzervanse, ki imajo lahko neprijetne stranske učinke.

Doma pripravljen sejtan

Priprava je zelo preprosta.

Sestavine:
 • 140 g pšeničnega glutena
 • 3 žlice kvasa (oz. po navodilih proizvajalca)
 • 125 ml hladne zelenjavne jušne osnove
 • 3 žlice sojine omake
 • 2 žlici limoninega soka
 • 1 žlica oljčnega olja
 • 2 stroka česna (ki ju strete v pasto)
Potrebovali boste še juho za kuhanje:

Zavrite liter zelenjavne osnove, liter vode in 3 žlice sojine omake.

Medtem:

V večji posodi zmešajte gluten in kvas. V manjši posodi zmešajte jušno osnovo, sojino omako, limonin sok, oljčno olje in česen. Mokre sestavine združite s suhimi in dobro premešajte z leseno žlico.

Mešanico dobro pregnetite še z rokami. Gnetite približno 3 minute, da dobite elastično testo. Če želite bolj žvečljivo, gnetite dlje.

Testo pustite počivati 5 minut, nato ga razdelite na tri dele in vsakega še enkrat le rahlo pregnetite.

Ko juha zavre, znižajte temperaturo. V juho stresite koščke glutena in delno pokrijte posodo. Pomembno je, da juha na tej točki le lahno vre (z le nekaj mehurčki, ki se občasno spustijo na povšino).

Sejtan kuhajte 45 minut in ga med kuhanjem občasno obrnite. Nato ugasnite, posodo odkrijte in pustite stai še 15 minut.

Sejtan dobro odcedite in ohladite.

Profimedia

Viri: Women's Health, Wikipedia, www.veganfoodandliving.com, FoodData Central