Šetraj: 12 razlogov, zakaj bi ga morali uporabljati

Šetraj: 12 razlogov, zakaj bi ga morali uporabljati (foto: profimedia) profimedia
27. 9. 2018

Šetraj (Saturea hortensis) je močno aromatična rastlina, ki je uporabna pri kuhi in tudi v zdravilstvu. Šetraj lahko vzgajate doma na vrtu, v lončku na balkonu ali pa ga naberete v naravi. 

1. Čaj iz šetraja pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah, odganja vetrove in napenjanje, pomirja krče, pomaga pri driski in splošno uravnava prebavo.

2. Čaj je primeren za sladkorne bolnike in tiste, ki jih pestijo jetrne in žolčne bolezni.

3. Zelo učinkovit je pri razjedah v ustih in vnetem grlu. 

4. Pogosto so pripravke iz vrtnega šetraja uporabljali tudi za zdravljenje čebeljih pikov.

5. Če ga gojimo na vrtu, nam šetraj s svojimi eteričnimi olji pomaga odganjati uši. 

6. Je afrodiziak in krepi spolno moč. Star pregovor pravi: "Šetraj vrača moško moč nazaj". 

7. Ni pa priporočljiv za nosečnice (krepi prekrvavitev maternice in lahko sproži prezgodnji porod). 

8. Šetraj lahko posušimo in shranimo v steklene kozarce, kjer bo najdlje obdržal svojo aromo. 

9. Največ snovi naj bi pri nas vseboval samorasli kraški šetraj ali gorski šetraj.

10. Kraški šetraj ima bele cvetove, medtem ko ima gorski šetraj ali t. i. srcint (tako so ga imenovali naši predniki) modre.

11. Dodajamo ga v vse jedi, ki napihujejo: v fižolove, grahove, zeljne, krompirjeve jedi... Dodamo ga lahko pečenemu krompirju ali iz njega naredimo namaze, polivke ali zelenjavne omake. 

12. Priporočljivo je, da ga v lonec stresemo na koncu kuhanja, da ne izgubi svojih zdravilnih lastnosti. 

Delni vir: primorske novice

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri