Seznam najboljših jedi na svetu!

Seznam najboljših jedi na svetu! (foto: Profimedia) Profimedia
27. 10. 2017 Vir: liza.aktivni.si

CNN Travel je na spletni strani objavil seznam 50 najboljših jedi na svetu.

Njihov glavni moto je bila misel Bernarda Shawa: ”Ni bolj iskrene ljubezni, kot je ljubezen do hrane.” Poglejmo, katere jedi so se uvrstile na prvih 10 mest.

1. Massaman kari, Tajska

To je dejansko kralj vseh karijev in tisto, kar je atletika med športi, je massaman kari med hrano – kralj. Tajska ali dežela nasmeha pa je sploh kraljica dobre hrane.

2. Napolitanska pica

Američani in tudi Slovenci bi sicer na pico natrosili kup stvari, a še vedno je najboljša enostavna pica – pica napolitana, kjer odličnemu testu dodajo le olivno olje, paradižnik, sol in baziliko. In ja, Italija s svojo hrano ne zaostaja za Tajsko, le začimbe so druge in milejše.

3. Čokolada, Mehika

Pijača, ki so jo izumili že Maji – čokolada. Brez odkritja kakavovih zrn bi bilo naše življenje zelo dolgočasno in sploh ne vemo, kje bi dobili vsa ta velikonočna čokoladna jajca in bombonjere za valentinovo.

4. Suši, Japonska

Japonci tudi pri hrani poznajo le popolnost in natančnost. Menda so noro dobri slaščičarji, a njihov suši je brez najmanjše ovire osvojil svet. Riž in ribe – popolna kombinacija.

5. Pekinška raca

Ta hrustljava raca zahteva posebno pripravo, ki vključuje med, kis šeribel in omako hoisin. Raca zahteva kar nekaj časa, vendar se bo obrestovala vsaka ura.

6. Hamburger, Nemčija

Hamburgerji spadajo med najbolj priljubljene jedi na svetu, ljudje zanje porabijo več kot 20 milijard evrov.

7. Penang assam laksa, Malezija

Skuša, tamarind, čili, meta, limonska traka, čebula, ananas ... to je ena izmed najbolj priljubljenih jedi v Maleziji. Začinjena ribja juha z rezanci je popolna pesem za brbončice.

8. Juha tom yum kung, Tajska

Kislo-pikantna juha iz kozic je značilna jed za vse sladokusce sveta, ki obožujejo tajsko hrano. Juha tom yum kung je izjemno priljubljena tajska jed, nad katero se navdušujejo tudi turisti. In mimogrede – ta popolna mešanica okusov je v resnici zelo poceni jed.

9. Sladoled, globalno

Sladoled ja najboljša sladica na svetu, ki jo imajo radi vsi – stari, mladi, prijazni in sitni. Izberite svoj najljubši okus in se najejte do sitega.

10. Piščančja muamba, Gabon

Skrivnost piščančje muambe je v čiliju, česnu, paradižniku, popru, soli, okri in palmovem olju, zahodna polobla pa jed pripravlja z arašidovim maslom. A naj vam kar takoj povemo, če boste pogosto jedli tega piščanca iz Gabona, se hitro vpišite na telovadbo, ker je jed zelo kalorična.

Foto: Shutterstock