Sirovi sufleji z jabolki
Za 4 osebe potrebujete:
• 30 g masla
• 30 g moke
• 200 ml mleka
• 60 g trdega sira
• 2 majhni jabolki
• 1–2 žlici limonovega soka
• 3 jajca
• sol, sveže mleti poper
• ščepec muškatnega oreščka
• maslo za modelčke
• 150 g različnih solatnih listov
• 2 žlici limonovega soka
• 2 žlici olivnega olja
• 1 žličko tekočega medu
• češnjeve paradižnike in paprike za okrasitev
Priprava:
V kozici stopite maslo in na njem malce popražite moko. Počasi prilijte mleko, ves čas mešajte in omako pustite lahno vreti 15 minut, da se lepo zgosti. Bešamel nato odstavite in počakajte, da se ohladi.
Ločite rumenjake od beljakov. Sir nastrgajte. Jabolki olupite. Enemu odstranite peščišče, sadež zrežite na majhne kocke ter jih nakapajte z limonovim sokom. Bešamelu primešajte sir, koščke jabolk in rumenjake. Začinite ga s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Na koncu primešajte še sneg beljakov.
Namaščene modelčke z maso napolnite do treh četrtin. Postavite jih v pekač in prilijte toliko vode, da bo segala do polovice višine modelčkov. Sufleje 20 do 30 minut pecite v pečici, segreti na 220 stopinj. Ko so pečeni, naj stojijo 5 minut, nato jih z nožem ločite od sten modelčkov in jih prevrnite ven.
Sufleje postrezite s preostalimi koščki jabolka in solato, ki jo nakapajte s polivko iz limonovega soka, olja, medu in soli. Okrasite s paradižniki in paprikami.
3 / 3