Silvestrski prigrizki

31. 12. 2013
Deli
Silvestrski prigrizki

Pripravite večer presenečenja - namesto klasične večerje ponudite okusne silvestrske prigrizke. Gostje si bodo oblizovali prste.

Spomladanski zvitki z mesnim nadevom

Za približno 12 kosov potrebujete:

  • 400 g svinjske ribice
  • 1 korenček
  • 2 tanka pora
  • 1 strok česna
  • 1 cm svežega ingverja
  • 2 žlici olja
  • sol, poper
  • ½ žličke azijske začimbne mešanice sambal oelek
  • 2 lista vlečenega testa (40 x 50 cm)
  • 1 žlico raztopljenega masla
  • 1 beljak
  • 700 ml kokosovega olja (za cvrtje)

Priprava:

Meso, zelenjavo in ingver sesekljate. Na olju popecite meso. Dodajte česen, ingver, korenje in por ter prepražite. Nadev začinite s soljo, poprom in mešanico sambal oelek ter ga ohladite.

En list testa premažite z maslom in ga pokrijte z drugim listom. Zrežite ga na kvadrate (12 x 12 cm), po njih razporedite nadev in jih zvijte. Konce premažite z beljakom in jih stisnite skupaj. Zvite ocvrite v vročem olju in jih po želji postrezite s kumaro in paradižnikovo omako.

Spomladanski zvitki

Čas priprave: približno 50 minut.
Na osebo: približno 170 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 4 g.

Mesno-zelenjavne kroglice

Za približno 12 kosov potrebujete:

  • 1 žemljo od prejšnjega dne
  • ½ bučke
  • 1 korenček
  • 1 čebulo
  • 1 žličko masla
  • 600 g mletega mesa
  • 1 jajce
  • 1 žličko gorčice
  • sol, poper
  • 30 g raztopljenega masla

Priprava:

Žemljo namočite v mlačni vodi. Bučko in korenček na drobno naribajte. Čebulo sesekljajte, popražite na maslu in ohladite.

Mleto meso zmešajte z jajcem, zelenjavo, čebulo, gorčico ter ožeto in razdrobljeno žemljo. Maso solite in poprajte.

Oblikujte 12 kroglic in jih na vročem maslu pecite 10 minut.

Mesno zelenjavne kroglice

Čas priprave: približno 40 minut.
Na osebo: približno 160 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 2 g.

Mini zelenjavne pice

Za približno 24 kosov potrebujete:

  • 300 g moke
  • ½ kocke kvasa
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol, poper
  • 1 čebulo in 1 strok česna
  • 500 g paradižnika v kosih (iz pločevinke) in 2 žlici paradižnikove mezge
  • 400 g drobno narezane zelenjave (bučke, paprika, gobe)
  • 200 g sesekljane mocarele
  • 2 žlici sesekljanih zelišč

Priprava:

Iz moke, kvasa, 2 žlic olja, pol žličke soli in 125 ml mlačne vode zamesite gladko in voljno testo. Pokrito pustite vzhajati približno 45 minut.

Na olju popražite sesekljano čebulo in česen. Dodajte paradižnik in mezgo ter kuhajte 10 minut. Solite in poprajte. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180).

Testo razdelite na 24 koščkov, jih sploščite in položite na naoljen pekač. Obložite jih z omako, zelenjavo, sirom in zelišči ter pecite od 15 do 20 minut.

Mini zelenjavne pice

Čas priprave: približno 2 uri.
Na osebo: približno 90 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 10 g.

Kozice z mangovo-kokosovo kremo

Za 8 oseb potrebujete:

  • 2 rdeči čebuli
  • 1 majhen blagi feferon
  • 1 zrel mango
  • 20 g zeliščnega masla
  • 200 ml kokosovega mleka (iz pločevinke)
  • kurkumo v prahu
  • 500 g očiščenih repkov velikih kozic
  • sol
  • koriander za okrasitev

Priprava:

Čebulo olupite in sesekljajte. Feferonu odstranite semenje in pecelj ter ga sesekljajte. Mango olupite in na drobno sesekljajte. Na zeliščnem maslu popražite čebulo, feferon in mango.

Dodajte kokosovo mleko in kurkumo ter tekočino povrite v gosto kremo.

Dodajte kozice in jih v kremi kuhajte 4 minute. Po okusu solite in poprajte ter postrezite v kozarcih.

Kozice z mangovo kremo

Čas priprave: približno 25 minut. 
Na osebo: približno 85 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 4 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"