Skrivna sestavina, ki jo kuharski mojstri uporabljajo pri pripravi mesne juhe – tako okusne juhe še niste jedli!

20. 11. 2023
Deli
Ko boste naslednjič pripravljali mesno juho (ali enolončnico), poskusite dodati skrivno sestavino in preverite, ali opazite razliko v okusu. (foto: Profimedia)
Profimedia

Če želite juho zares bogatega okusa, boste morda želeli preizkusiti trik kuharskih mojstrov.

Vsak kuhar ima svoj edinstven recept za pripravo mesne juhe, na okus katere med drugim močno vpliva izbira začimb in kakovost sestavin. Vendar obstaja tudi malo znan trik (ali vsaj trik, na katerega preprosto pozabljamo), ki lahko vaši juhi doda posebne okusne razsežnosti. 

Trik za pripravo zares slastne in še bolj hranljive juhe je presenetljivo preprost!

Obstaja ena sestavina, ki se običajno ne uporablja pri pripravi mesne juhe, vendar lahko, če jo boste dodali, močno spremeni njen okus in teksturo – na bolje. 

Juhi dodajte nekaj kisa.

Kako kis vpliva na okus in hranljivost juhe?

Kis vsebuje kislino, ki lahko pomaga pri razgradnji nekaterih snovi v mesu in kosteh. Tako se lahko denimo sprostiti več kolagena in želatine, pa tudi več mineralov, kar okrepi mesno aromo, obogati hranilno vrednost in juho tudi malce zgosti. 

Preverite tudi: Testenine še vedno kuhate v vodi? Zakaj je to napaka

Koliko kisa bi morali dodati juhi?

Kis naj bi dodali na začetku kuhanja, skupaj z mesom, kostmi, zelenjavo in začimbami.

Nekateri kuharski mojstri priporočajo namakanje mesa in kosti v hladni vodi, ki ste ji dodali malo kisa – vsaj 30 minut, preden jo zavrete. 

Vendar velja: bodite previdni, če boste dodali preveč kisa, bo njegov okus prevladal.

Splošno pravilo je: uporabite približno eno žlico kisa na liter vode. Za večji lonec bi bili morda potrebni dve žlici, vendar raje začnite z manjšo količino. 

Nekateri viri navajajo tudi, da različne vrste kisa ustrezajo različnim mesnim juham. Jabolčni kis naj bi bil primeren za pripravo piščančje juhe, rdeči vinski kis pa za pripravo goveje juhe.

Še en pomemben nasvet za pripravo fantastične mesne juhe!

Dlje boste kuhali juho, okusnejša bo.

Torej, ko boste naslednjič pripravljali mesno juho ali enolončnico, poskusite dodati nekaj kisa in preverite, ali opazite razliko. Morda boste presenečani. 

Viri: thekitchn.com, tasteofhome.com, epicurious.com

Preverite še:

Vas lahko redno srkanje kostne juhe pomladi? In za koliko?