Skutna torta z jagodami

6. 11. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Z eno besedo – božanska.

Za 14 kosov potrebujete

Za testo

  • 2 jajci
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 50 g mehkega masla
  • 125 g moke
  • 1 žličko pecilnega praška

Za oblogo

  •  10 listov želatine
  • 100 ml mleka
  • 250 ml smetane
  • 800 g pasirane skute
  • 125 g sladkorja v prahu
  • sok in lupina neškropljene limone
  • 400 g jagod
  • 1 zavitek bistrega tortnega preliva
  • 100 g mandljevih lističev

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Rumenjake ločite od beljakov. Beljake čvrsto stepite. Rumenjake, sladkor v prahu in zmehčano maslo penasto stepite. Med stepanjem postopoma dodajte 5 žlic vode. V peno vmešajte moko s pecilnim praškom, nato pa še sneg. Pekač za torto (premera 26 cm) obložite s papirjem za peko in ga napolnite s testom. Testo pecite 20 minut, nato ga ohladite.

Želatino namočite. Mleko segrejte in v njem raztopite ožeto želatino. Smetano čvrsto stepite. Skuto zmešajte s sladkorjem v prahu, limonino lupino in sokom. V skuto ­najprej vmešajte mleko z želatino, nato še smetano.

Ohlajeno testo objemite s trtnim obročem. Premažite ga s skutno kremo in postavite v hladilnik za 4 ure. Jagode narežite na rezine in jih naložite na kremo. Tortni preliv pripravite po navodilu z embalaže, ga prelijte po jagodah in pustite, da se strdi. Tortni obroč odstranite in obod torte okrasite z mandlji.

Čas priprave približno 320 minut.

Na kos približno 290 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 28 g.