Jabolčni kolači, s katerimi nas je razvajala babica

Jabolčni kolači, s katerimi nas je razvajala babica (foto: revija Lisa) revija Lisa
25. 2. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Trije odlični recepti za slastne jabolčne kolače.

Jabolčno-vaniljev kolač

Krema iz jabolčnega vina pod sadeži poskrbi za čisto poseben okus

Za 12 kosov potrebujete

  •  250 g moke
  •  250 g sladkorja v prahu
  •  125 g masla
  •  1 jajce
  •  600 ml jabolčnega vina
  •  2 zavitka praška za vaniljev puding
  •  nekaj kapljic vaniljeve esence
  •  4 majhna jabolka (na primer boskop)
  •  3 žlice limoninega soka
  •  400 g kisle smetane
  •  400 g puste skute
  •  1 vanilijev sladkor
  •  80 g marelične marmelade
  •  3 žlice praženih mandljevih paličic

Priprava

Pregnetite moko, 90 g sladkorja v prahu, koščke zmehčanega masla in jajce ter testo za 1 uro postavite v hladilnik. Zavrite 400 ml jabolčnega vina. Posebej zmešajte 100 ml jabolčnega vina, prašek za puding, vaniljino esenco in 50 g sladkorja v prahu ter mešanico vmešajte v vino. Zavrite in prelijte v skledo. Pokrijte s folijo in postavite v hladilnik.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Razvaljajte dve tretjini testa, ga položite v tortni model (premera 26 cm), ga večkrat prebodite in testo pecite približno 15 minut.

Jabolka olupite, jih zrežite na četrtine in jim odstranite peščišče. Nato jih večkrat zarežite, a ne do konca. Jabolka nakapajte z limoninim sokom. Preostalo testo oblikujte v zvitek in z njim oblikujte približno 3 cm visok rob, ki ga zatisnite na pečeno testo. Zmešajte skuto, kislo smetano, 100 g sladkorja v prahu in vaniljev sladkor. Postopoma primešajte še vinski puding. Prelijte na testo, v zmes potisnite jabolka in kolač pecite 50–70 minut. Segrejte marmelado in z njo premažite kolač. Potresite ga s sladkorjem v prahu in mandlji.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut + hlajenje 1 ura.
Na kos: približno 450 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 55 g.

Hiter jabolčni kolač

Uživajte v privlačni enostavnosti

Za 16 kosov potrebujete

  •  400 g jabolk
  •  sok in naribano lupinico ene neškropljene limone
  •  120 g masla
  •  3 jajca
  •  140 g sladkorja
  •  2 žlici vaniljevega sladkorja
  •  200 g maskarponeja
  •  200 g moke
  •  2 žlički pecilnega praška
  •  150 g mletih, olupljenih mandljev
  •  4 žlice sladkorja za posipanje

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Namastite pekač in ga potresite z moko. Jabolka operite, jih olupite, jim odstranite peščišče in jih zrežite na krhlje. Takoj jih zmešajte z limoninim sokom.

Maslo stopite pri nizki temperaturi. Jajca v skledi stepite z metlico za stepanje, dodajte še sladkor in vaniljev sladkor in vse skupaj stepajte še približno 5 minut. Nato primešajte tekoče maslo in maskarpone. Moko zmešajte s pecilnim praškom, mandlji in limonino lupinico in mešanico postopoma primešajte testu.

Nato ga enakomerno porazdelite po pekaču in po njem razporedite še jabolka. Kolač potresite z 2–3 žlicama sladkorja in ga pecite približno 25 minut. Po koncu peke ga vzemite iz pečice, počakajte, da se malce ohladi, in ga nato potresite s preostalim sladkorjem in postrezite.

Čas priprave: približno 55 minut.
Na kos: približno 290 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Jabolčni zavitek

Nežen, hrustljav in takooooo slasten!

Za 12 kosov potrebujete

  •  250 g moke
  • 1 žlico olja
  •  2 jajci
  •  ščepec soli
  •  400 g jabolk
  •  sok ene limone
  •  300 g puste skute
  •  2 rumenjaka
  •  1–2 žlici kisle smetane
  •  1 žličko mletega cimeta
  •  3 žlice sladkorja v prahu
  •  50 g sesekljanih mandljev
  •  50 g mandljevih lističev

Priprava

Moko presejte in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite olje, 1 jajce, 125 ml vode in sol ter zgnetite gladko testo. Kroglo premažite z oljem in jo približno 30 minut pustite počivati na hladnem. Olupite jabolka, jim odstranite peščišče in jih zrežite na krhlje. Zmešajte jih z limoninim sokom. Posebej zmešajte skuto, rumenjaka, kislo smetano, cimet in sladkor v prahu. Nato dodajte še jabolka in sesekljane mandlje.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Testo tenko razvaljajte na pomokani delovni površini in ga razvlecite še z rokami. Po spodnji tretjini razporedite nadev in testo zvijte. Zavitek nato položite v pekač s prepognjeno stranjo na spodnji strani. Testo premažite z razžvrkljanim jajcem in ga potresite z mandlji. Pecite ga približno 40 minut, po koncu peke pa poprašite s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 920 kcal, beljakovine: 38 g, maščobe: 62 g, ogljikovi hidrati: 54 g.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri