Nova letina je že tu. Privoščite si hruške, ki so v tem času še posebej sočne, sladke in zdrave, ker vsebujejo veliko vitamina C in B.
Conference
Ta zelo sočna in sladka hruška skorajda nima pečk. Najboljša je sveža, se jo pa da tudi dobro shraniti. Odlična je za dušenje (rižote, dušeno sadje). Zrela je, ko je lupina zelenkasta. Rumeni sadeži so že preveč zreli.
Abate fetel
Velika, srednje sladka hruška s trdnim mesom. Slastna je za kuhanje (hruške, fižol in slanina). Ko je mehka, ni več dobrega okusa.
Clairgeau
Ta sočna in sladko kiselkasta sorta je najboljša sveža. Primerna je tudi za kompot.
William christ
Najbolj znana hruška je sočna in zelo sladka. Idealna je za peko, vlaganje ali pa kot hruška v rdečem vinu ob divjačini.
Red bartlett
Je zelo sočna, mehka in sladka. Iz rubinasto rdeče različice hruške williams chist izdelujejo tudi žganje.
Naši
Imenujejo ga tudi japonska hruška. Ima trdno meso in osvežilno kiselkasto aromo. Za kompot, k siru ali pa svež.
Namig
Sadež ne bo porjavel, če boste olupljeno hruško takoj nakapali z limoninim sokom. Lahko pa v vodo kanete nekaj kapljic limoninega soka in v njej za nekaj trenutkov pustite stati koščke hrušk.
Palačinke s hruškami in gorgonzolo
Za 4 osebe potrebujete
- 2 jajci
- 300 ml mleka
- 150 g moke
- sol
- 8 grozdnih jagod
- 1 hruško
- 2 žlici masla
- sladkor v prahu
- 20 ml hruškovega žganja
- 80 g gorgonzole
Priprava
Zmešajte jajci, mleko, moko in ščepec soli ter pustite testo stati približno 20 minut. Operite sadje. Hruško zrežite na osem rezin in jim odstranite pečke. Skupaj z grozdjem jih podušite na maslu. Poprašite s sladkorjem v prahu in karamelizirajte. Zalijte z žganjem.
Sir zrežite na 8 kosov. Iz testa in preostalega masla specite 8 palačink. Prepognite jih v zavojčke in okrasite s sirom, hruškami in grozdjem.
Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 325 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 37 g.