Vsem poznano živilo, ki sodi med najbolj zdrava na svetu: krepi jetra in zdravo prebavo, ščiti pa tudi pred vnetji in tumorji

19. 11. 2024
Deli
Med živili, ki jih je ponoči težko prebaviti, so tudi takšna, ki jih nikoli ne bi pričakovali. (foto: Profimedia)
Profimedia

Sladki krompir je gotovo živilo, ki bi se moralo pogosto znajti na jedilniku, saj ne gre zanemariti njegove bogate hranilne vrednosti.

Eden izmed razlogov, da sodi med najbolj zdravo zelenjavo je ta, da je poln antioksidantov, ki ščitijo naše celice pred poškodbami. Poleg antioksidantov vsebuje zdravju koristna hranila, ki so prvenstvena za črevesje, zdravje oči in imunski sistem. Vsebuje številne pomembne vitamine in minerale, med drugim vitamin C in A, B6, kalij, mangan, cink ter bogato vrednost vlaknin.

Ne spreglejte:

Živilo, ki pripomore k nadzoru sladkorja v krvi in pomaga proti okužbam

Sladki krompir bi si morali privoščiti pogosteje tudi zato, ker vsebuje visoko ravne beta-karotena, ki se v jetrih pretvori v vitamin A, kar pomaga proti morebitnim okužbam.

Ker velja za živilo z nizkim glikemičnim indeksom, ki ponazarja počasno sproščanje sladkorja v krvni obtok, pripomore pri nadzoru uravnotežene ravni sladkorja v krvi, kar je še posebej koristno za ljudi, ki imajo diabetes. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov, med katerimi je magnezij, pomaga zmanjševati stres in tesnobo. 

“Netflix je res mislil, da tega nihče ne bo opazil.” V filmu pa očitna napaka
Sladki krompir.
Profimedia

Varuje zdravje jeter in prebave ter ščiti pred vnetji in tumorji

Z zaužitjem enega srednje velikega sladkega krompirja zadostimo potrebam po vitaminu A, saj jih s tem zaužijemo kar 100 procentov potrebne dnevne vrednosti.

Z rednim uživanjem sladkega krompirja si zagotovimo zadostno mero vlaknin, ki so potrebne zdravo prebavo. Prav tako na račun vitaminov z močnimi protivnetnimi lastnostmi, med katerimi je tudi holin, znatno prispeva k zmanjšanju vnetij v telesu.

Vsebnost antioksidativnih učinkovin je v doprinos tudi pri zdravju jeter. Še zlasti oranžni in vijolični sladki krompir ščiti telo pred delovanjem prostih radikalov, ki lahko poškodujejo DNK in v telesu povzročijo vnetne procese, ki so povezani z boleznimi srca, prezgodnjim staranjem in tumorji.

Kako ga lahko najenostavneje pripravite?

Pri pripravi sladkega krompirja lahko na plan spustite svojo kreativno kuharsko žilico, saj se lahko vsestransko uporabi kot samostojna jed ali kot dodatek enolončnicam in juham. Odličen je pečen, kuhan ali ocvrt. Kot priloga se dobro obnese ob govedini ali divjačini v omaki.

Če niste med ljubitelji mesa, si ga lahko privoščite tudi s pečenimi jajci, kot polpete ali s čičeriko. Najbolj enostaven za pripravo je, če ga preprosto spečete v pečici, ogreti na 180 stopinj celzija. V kolikor se želite z njim posladkati, pa si lahko pripravite čokoladne brownije s sladkim krompirjem. Naj vam tekne! 

Vir: zivim.jutarnji.hr

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del