Tokrat bomo 'grešili' po kraljevsko. Tu je recept za slastno čajno pecivo, ki ga slaščičarji pripravljajo za kraljevo družino. Ste pripravljeni?
Tradicionalno postrežejo s pecivom na vrtni zabavi v Buckinghamski palači, a ker je britanska kraljica Elizabeta II. zaradi koronavirusa vse vrtne zabave v palači odpovedala, so na Instagramu v ta namen objavili video, v kateri predstavijo celoten recept in pripravo.
Gre za t. i. scones, vrsto čajnega kolačka, ki se pogosto je z maslom in marmelado.
No, njeno veličanstvo si jih menda rada privošči z marmelado in strjeno smetano.
V Buckinghamski palači navadno priredijo štiri takšne dogodke, v maju, juniju in juliju. Kraljica Elizabeta II. sprejme več kot 30.000 gostov in z njimi preživi mirno in sproščeno popoldne. Na vsaki vrtni zabavi postrežejo okoli 27.000 skodelic čaja, 20.000 sendvičev in 20.000 kosov torte.
Vrtne zabave so priložnost, da se kraljica Elizabeta II. pogovori s širokim krogom ljudi vseh slojev, ki so pozitivno vplivali na skupnost.
No, začetek sezone vrtnih zabav tokrat proslavljajo malce drugače, z receptom, ki so ga kraljevi slaščičarji z veseljem delili. (Pripravo si lahko pogledate v videu na koncu članka.)
Scones kraljice Elizabete II
Sestavine:
- 500 g moke
- 28 g pecilnega praška
- 94 g masla
- 86 g sladkorja
- 2 jajci
- 140 ml maslenega mleka (t. i. butter milk)
- 100 rozin sultana (ki jih 30 minut namakajte v vroči vodi) - neobvezno
Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
Zmešajte moko, pecilni prašek, maslo in sladkor, dokler ne dobite mrvic.
V drugi posodi razžvrkljajte jajci in vmešajte mleko.
Tekoče sestavine vlijte k suhim in mešajte, da dobite gladko testo.
Neobvezno: v testno vmešajte rozine.
Testo stresite na pult, ga sploščite, pokrijte s folijo in pustite počivati približno 30 minut.
Nato testo razvaljajte na približno 2,5 cm debelo in izrežite kolačke ter jih razporedite po pekaču, ki ste ga obložili s peki papirjem. Kolačke pustite počivati še 20 minut.
Nato vsakega premažite z jajcem in postavite v ogreto pečico.
Pecite 10 do 12 minut oziroma dokler ne postanejo zlato rjavi.
Pecivo ohladite in postrezite z (jagodno) marmelado in strjeno smetano.
Pa dober tek!
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić