Tudi vi obožujete tople vaflje s slastnim prelivom? Morda jim radi dodate tudi sveže sadje, v vročih dneh pa se zagotovo poda sladoled. Tu je recept za korenčkove vaflje, ki jih tokrat pripravljamo brez jajc.
Po želji jih lahko obogatite s kokosovimi kosmiči, rozinami ali svežim ananasom, postrezite pa jih s sladkim javorjevim prelivom (tudi za preliv najdete recept spodaj).
Sestavine:
- 450 g korenja (odstranite povrhnjico in narežite na približno 2 cm velike koščke)
- 80 g (1 skodelica) ovsenih kosmičev
- 120 g (1 skodelica) praženih orehovih jedrc
- 120 g (1 skodelica) bele pirine moke
- 7 g (1 jušna žlica) cimeta v prahu
- 1 čajna žlička ingverja v prahu
- ½ čajne žličke nastrganega muškatnega oreščka
- ½ čajne žličke drobno mlete morske soli
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- ¾ skodelice polnovrednega rjavega trsnega sladkorja (npr. Sucanat)
- 120 ml (½ skodelice) sveže stisnjenega pomarančnega soka
- 355 ml (1 ½ skodelice) manj mastnega kokosovega mleka
- 60 ml (¼ skodelice) stopljenega kokosovega olja
- 2 čajni žlički čistega vaniljevega ekstrakta
- rastlinska maščoba proti sprijemanju (po potrebi)
Priprava:
Koščke korenja prekrijte z vodo v kozici in kuhajte 30 minut oziroma toliko časa, da se korenje zmehča. Preden ga pretlačite, pustite, da se popolnoma ohladi.
V multipraktiku zmešajte ovsene kosmiče, orehe, moko, začimbe, sol, pecilni prašek in sladkor. Mešajte, dokler ne bodo se sestavine drobno zmlete. Prah prestavite v večjo skledo.
Nato v multipraktiku zmešajte ohlajeno kuhano korenje, pomarančni sok, 120 ml (½ skodelice) rastlinskega mleka, olje in vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler ne dobite pireja.
Korenčkov pire dodajte suhi mešanici. Po potrebi dodajte še preostalo 1 skodelico (235 ml) rastlinskega mleka, da dosežete primerno gostoto testa (naj to ne bo preveč tekoče).
Testo vlivajte v pekač za vaflje in sledite navodilom proizvajalca. Po potrebi plošči pekača pred peko vsakega vaflja naoljite.
Tako pripravite sladki javorjev preliv
Zadošča za: 590 ml preliva.
Sestavine:
- 120 g (1 skodelica) orehovih jedrc ali 100 g pekan orehov
- 180 ml (¾ skodelice) javorjevega sirupa
- ščep morske soli
- 30 g (2 jušni žlici) veganskega masla
- 2 čajni žlički javorjevega ekstrakta
- 100 g (½ skodelice) polnovrednega rjavega trsnega sladokorja
- 340 g trdega svilantega tofuja
- 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
- 1 čajna žlička cimeta v prah (po želji)
Priprava:
V manjši kozici zmešajte orehe, 60 ml (¼ skodelice) javorjevega sirupa, sol in maslo.
Na zmernem ognju kuhajte nekaj minut, dokler se mešanica ne zgosti in se oreščki zmehčajo.
S paličnim mešalnikom ali multipraktikom nato vse sestavine zmešajte do gladkega. Počakajte vsaj 4 ure, da se preliv zgosti. Uporabljajte ga lahko na vafljih ali kot preliv za torte, v hladilniku pa se bo obdržal kakšen teden.
Iz knjige Popolni vodič: Nadomestki v veganski kuhinji avtoric Celine Steen in Joni Marie Newman. Knjiga je izšla pri založbi bp.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?