Slavnostni božični kvartet

22. 12. 2013
Slavnostni božični kvartet

Pečeni krapi dišijo po timijanu in rožmarinu, ribja juha s sirovimi popečenimi kruhovimi kockami in sladke košarice s slastno kremo pa poskrbijo, da se božična pojedina spremeni v pravo gurmansko doživetje.

Ribja juha s popečenimi kruhovimi kockami

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g kosov ribe (rep, okostje, glava brez oči)
  • 400 g korenovk za juho (korenje, zelena, peteršilj)
  • 1 majhna čebula
  • 5 zrn črnega popra
  • 5 zrn pimenta
  • 5 lovorovih listov
  • sol
  • 2 l vode
  • 3 rezine toasta
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica drobno nastrganega trdega sira
  • 200 g pečenih ribjih filetov
  • 1,2 l ribje juhe
  • 1 žlica sesekljane mlade čebule
  • peteršilj
  • poper in sol

Priprava:

1. Kose ribe položite v hladno vodo. Dodajte polovico korenovk, olupljeno čebulo in vse skupaj zavrite. Temperaturo nato zmanjšajte, posnemite peno, dodajte še oprane začimbe in pustite, da vse skupaj lahno vre približno 1 uro. Juho nato precedite.

Turist izgubil denarnico, nato je na njegov domači naslov prišlo pismo

2. Toastu odrežite skorjo, ga zrežite na kocke in jih popecite na žlici masla. Popečene kruhove kocke porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, jih potresite s sirom in pecite v pečici, vse dokler se sir ne stopi.

3. Očistite še preostalo zelenjavo, jo zrežite na tanke trakove in jih popecite na preostalem maslu. Nato zelenjavo pokuhajte v precejeni juhi in jo rahlo zavrite.

4. Odstranite kožo pečenim filetom, jih porazdelite po krožnikih, prilijte juho z zelenjavo ter jo potresite s sesekljano mlado čebulo in peteršiljem. Na koncu dodajte še popečene kruhove kocke. Juho začinite s soljo in poprom.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut.
Na osebo: približno 370 kcal, beljakovine: 28 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 30 g.

Krap z zelišči

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g krapov (neto)
  • 1 limona
  • šopek zelišč (rožmarin, timijan, žajbelj)
  • 2 stroka česna
  • sol in mlet poper
  • ščepec orientalske kumine
  • 4 žlice belega vina
  • 100 g masla
  • 4 žlice ribje juhe

Priprava:

1. Ribje filete oplaknite in jih otrite do suhega. Iztisnite sok limone. Ribje filete z vseh strani natrite z limoninim sokom, jih pokrijte s prozorno folijo in za približno 30 minut postavite v hladilnik.

2. Zelišča operite in jih osušite. Polovici potrgajte lističe in jih drobno sesekljajte. Česen olupite in ga na suho zdrgnite na strgalniku s ščepcem soli.

3. Po ribah porazdelite strt česen, sol, poper, orientalsko kumino in sesekljana zelišča ter jih položite v namaščen pekač. Okoli njih potresite preostala zelišča. Po njih prelijte še vino in na vsak filet denite tanko rezino masla. Pokrijte z aluminijasto folijo in ribe približno 25 minut pecite v pečici, segreti na 180–190 stopinj. Med peko jih večkrat prelijte z omako in juho.

4. Odstranite folijo in ribe pecite še približno 8–10 minut. Približno 5 minut pred koncem peke v pekaču stopite še preostalo maslo. Krape postrezite s toplo krompirjevo solato.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut.
Na osebo: približno 470 kcal, beljakovine: 36 g, maščobe: 33 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

Nasvet:

Da meso ne bo preveč pustega okusa, priporočamo soljenje opranega in očiščenega fileta, nato ga zavijte v folijo in čez noč postavite v hladilnik.

Topla krompirjeva solata

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g v oblicah kuhanega krompirja
  • sol
  • 1 koromač
  • 50 g puste slanine
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 3 žlice mešanice oljčnega olja in pomarančnega soka
  • 30 g parmezana

Priprava:

1. Krompir olupite, ga zrežite na rezine in jih začinite s soljo. Koromač očistite in ga zrežite na trakove. Liste drobno sesekljajte.

2. Nekaj trakov koromača prihranite za konec, preostale skupaj s slanino popecite na 2 žlicah oljčnega olja. Nato primešajte še mešanico krompirja in sesekljanih listov koromača ter vse skupaj nakapajte z mešanico oljčnega olja in pomarančnega soka.

3. Solato okrasite z lističi koromača in potresite z naribanim parmezanom.

Čas priprave: približno 20 minut
Na osebo: približno 270 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Medenjakove košarice z mandljevo kremo

Sestavine za 25 košaric:

  • 90 g gladke moke
  • 10 g kakava v prahu
  • 60 g sladkorja v prahu
  • pol žličke začimb za medenjake
  • ščepec nastrgane limonine lupinice
  • 50 g drobno naribanih medenjakov
  • 1 rumenjak
  • 80 g zmehčanega masla/stopljena maščoba
  • mandljeve paličice za okrasitev

Za kremo:

  • 2 rumenjaka
  • 150 ml mleka
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 20 g jedilnega škroba
  • 125 g zmehčanega masla
  • malce mandljeve arome

Priprava:

1. Moko presejte v skledo skupaj s kakavom, sladkorjem in začimbami. Primešajte še limonino lupinico in naribane medenjake. Sredi kupčka naredite jamico in vanjo dajte rumenjak in koščke masla. Vse skupaj hitro zgnetite v testo in ga zavijte v prozorno folijo.

2. Testo za približno 1 uro postavite v hladilnik. Namastite modelčke in obložite s testom. V pečici, segreti na 170 stopinj, jih pecite 8–10 minut. Pečene košarice prevrnite iz modelčkov in počakajte, da se ohladijo.

3. V posodi z metlico za sneg stepite rumenjaka, mleko, sladkor in škrob in nato vse sestavine nad vročo vodno kopeljo zmešajte v gosto peno. Odstavite in mešajte toliko časa, da se zmes ohladi. Z metlico penasto stepite maslo in ga postopoma primešajte v skoraj hladno peno.

4. Na koncu dodajte še mandljevo aromo ali alkohol. Košarice napolnite s pripravljeno kremo, jih okrasite z mandlji in za približno 1 uro postavite v hladilnik.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut + hlajenje in mirovanje 2 uri.
Na košarico: približno 140 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 10 g.

Novo na Metroplay: "Ponavadi je koža tista, ki nam prva pokaže, da nekaj ni v redu"