Sočna krompirjeva tortilja

Sočna krompirjeva tortilja (foto: stockfood photo) stockfood photo
16. 7. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Slasten prigrizek, če zvečer pričakujete goste

Za 4 osebe potrebujete

  • 700 g mladega krompirja
  • sol
  • 150 g prekajene slanine
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 5 posušenih paradižnikov
  • 8 zelenih oliv (brez koščic)
  • 7 jajc
  • 100 g smetane
  • 100 ml mleka
  • 60 g naribanega parmezana
  • poper
  • nariban muškatni orešek
  • 2 žlici olja

Priprava

Krompir temeljito operite in ga približno 20 minut kuhajte v slani vodi. Vodo po kuhanju odlijte, krompir olupite in ga pustite, da se ohladi.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Slanino zrežite na kocke. Olupite čebulo in česen ter ju tako kot paradižnike zrežite na kocke. Olive zrežite na obročke. Jajca razžvrkljajte s smetano, mlekom in parmezanom ter mešanico krepko začinite s soljo, poprom in muškatnim oreškom.

V ponvi segrejte olje in na njem med mešanjem razpustite slanino. Dodajte kocke čebule in česna in jih malce popecite ter nato vse skupaj vzemite iz ponve. Na maščobi med obračanjem zlato rjavo popecite krompir. Dodajte paradižnike, olive in mešanico slanine, prelijte z jajčno smetano in tortiljo 25 do 30 minut pecite v pečici. Med peko mora zakrkniti, vendar mora biti še sočna. Zrežite jo na koščke in jo po želji okrasite še s sesekljanimi zelišči.

Čas priprave: 1 ura in 25 minut.

Na osebo: približno 500 kcal, beljakovine: 24 g, maščobe: 33 g, ogljikovi hidrati: 27 g.