Ne, ni vseeno! Preverite, kdaj uporabiti sodo bikarbono in kdaj pecilni prašek

24. 9. 2024
Ne, ni vseeno! Preverite, kdaj uporabiti sodo bikarbono in kdaj pecilni prašek (foto: Profimedia)
Profimedia

Veliko ljudi misli, da sta pecilni prašek in soda bikarbona zgolj dva različna izraza za isto stvar, in verjetno ste ju že kdaj uporabili v enake namene. Vendar pa sta po svoji kemični sestavi popolnoma različni in ni vseeno, za kaj ju boste uporabili.

Ne spreglejte:

Soda bikarbona se v gospodinjstvu pogosto uporablja za čiščenje, pa tudi za kuhanje. V tujih receptih jo boste našli pod imenom "baking soda", veliko ljudi pa misli, da je ista stvar kot pecilni prašek oziroma "baking powder".

Soda bikarbona je dejansko bazični mineral, ki v kombinaciji z nečim kislim ustvarja ogljikov dioksid, zato se pogosto uporablja v receptih, ki vključujejo kisle sestavine, kot sta javorjev sirup in limonin sok.

Dvojni incident ob obisku Ursule von der Leyen v Bolgariji
Soda bikarbona se uporablja v receptih, ki vključujejo kisle sestavine.
Profimedia

Pecilni prašek predstavlja kombinacijo sode in vinske kisline, za aktivacijo pa potrebuje tekočino. Ker že vsebuje kislino, ga ni treba mešati s kislimi sestavinami, v praksi pa se uporablja za povečanje volumna in zračno teksturo pečenih izdelkov.

Soda bikarbona se uporablja izključno v receptih, ki vsebujejo večjo količino kisline, medtem ko pecilni prašek tega ne zahteva. Ko pečete pecivo, na primer, uporabite sodo bikarbono, da aktivirate neko kislo sestavino in recept bo zagotovo uspel.

Golob z delovno ekipo v New Yorku, spremlja ga tudi Tina Gaber. Kaj bo tam počela?