Veliko ljudi misli, da sta pecilni prašek in soda bikarbona zgolj dva različna izraza za isto stvar, in verjetno ste ju že kdaj uporabili v enake namene. Vendar pa sta po svoji kemični sestavi popolnoma različni in ni vseeno, za kaj ju boste uporabili.
Ne spreglejte:
- Trije mlečni izdelki so praktično strup za telo: rušijo črevesno floro in povzročajo debelost
- Kaj jesti, če imate GASTRITIS? Nutricionistka razkriva, katera živila pomirjajo želodec in katera ga razdražijo
Soda bikarbona se v gospodinjstvu pogosto uporablja za čiščenje, pa tudi za kuhanje. V tujih receptih jo boste našli pod imenom "baking soda", veliko ljudi pa misli, da je ista stvar kot pecilni prašek oziroma "baking powder".
Soda bikarbona je dejansko bazični mineral, ki v kombinaciji z nečim kislim ustvarja ogljikov dioksid, zato se pogosto uporablja v receptih, ki vključujejo kisle sestavine, kot sta javorjev sirup in limonin sok.
Pecilni prašek predstavlja kombinacijo sode in vinske kisline, za aktivacijo pa potrebuje tekočino. Ker že vsebuje kislino, ga ni treba mešati s kislimi sestavinami, v praksi pa se uporablja za povečanje volumna in zračno teksturo pečenih izdelkov.
Soda bikarbona se uporablja izključno v receptih, ki vsebujejo večjo količino kisline, medtem ko pecilni prašek tega ne zahteva. Ko pečete pecivo, na primer, uporabite sodo bikarbono, da aktivirate neko kislo sestavino in recept bo zagotovo uspel.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?