Velja za bolj zdravo, okusno in finančno ugodno alternativo običajnemu sončničnemu olju.
Čeprav se uporablja že stoletja, jo je sčasoma izrinilo rafinirano sončnično olje. A zdaj se vrača – okusnejša, cenejša in bolj zdrava: svinjska mast.
V časih naših babic je bil lonec svinjske masti nepogrešljiv v vsaki kuhinji. Čeprav jo je sončnično olje za nekaj časa potisnilo v ozadje, zdaj spet uživa svojih pet minut slave. Cena sončničnega olja še nikoli ni bila višja, zato ni presenetljivo, da je svinjska mast zaradi občutno nižje cene postala izjemno iskana.
En kilogram svinjske masti nadomesti kar štiri litre sončničnega olja. Svinjsko mast lahko pri pripravi hrane uporabite večkrat, medtem ko olje po enkratni uporabi običajno konča v smeteh. Če upoštevamo trenutne cene, je prihranek očiten. Poleg tega pa mast daje hrani bogatejši okus.
Mnogi verjamejo, da je svinjska mast tudi bolj zdrava, čeprav znanstvenih dokazov, ki bi to z gotovostjo potrjevali, zaenkrat ni. Na portalu krstarica.com pišejo, da nekateri nutricionisti sestavo svinjske masti celo primerjajo z olivnim oljem. Svinjska mast po njihovih besedah vsebuje veliko oleinske kisline – zdrave maščobne kisline, ki blagodejno vpliva na srce in pomaga zniževati raven škodljivega holesterola.
Vir: krstarica.com