Izkušene gospodinje jo vedno pripravijo, kadar želijo navdušiti družino ali goste.
Si želite enostavnega in okusnega recepta, ki bo navdušil prav vsakogar? Obenem ne želite jedi, ki je polna maščob? Za vas imamo slastno rešitev: jed, ki ji Srbi pravijo "manastirska pita" očara že ob prvem grižljaju, hkrati pa je polna hranljivih snovi. Preverite, kako jo pripraviti.
Sestavine za testo:
- 600 g moke
- 15–20 g kvasa
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1 čajna žlička soli
- 350 ml vode
Sestavine za nadev:
- 300 g leče
- 200 g pora
- 1 čebula
- 400 g šampinjonov
- sol in poper po okusu
- mleta rdeča paprika po okusu
Priprava:
- V lonec nalijte približno liter in pol vode, ter vanj stresite oprano in očiščeno leče ter žličko soli. Vse skupaj kuhajte, dokler leča ni mehka.
- Na ponvi s kančkom vode prepražite na drobno narezan por in čebulo. Nato dodajte sesekljane šampinjone. Ko tekočina iz gob izpari, vmešajte odcejeno in v hladni vodi oprano kuhano lečo. Po okusu začinite s soljo, poprom in mleto rdečo papriko. Ko se nadev lepo zgosti, ga odstavite, da se ohladi.
- V skledo presejte moko in v sredini naredite vdolbino. Vanjo dajte nadrobljen kvas, malo vode in žličko sladkorja. Ob rob moke dodajte žličko soli. Nato postopoma dolivajte preostalo vodo (približno 300 ml) in zamesite gladko testo na pomokani površini. Testo razdelite na 10–12 enakih kroglic.
- Vsako kroglico razvaljajte v tanko ploščato obliko. En kos testa postavite na dno okroglega pekača, obloženega s peki papirjem ter ga nadevajte z nadevom. Nato ga pokrijte z drugo plastjo testa, ki jo nato ponovno prekrijete z nadevom. Postopek ponavljajte toliko časa, dokler ne porabite vsega testa in nadeva.
- Pito pecite v pečici, ogreti na 200 °C, približno 35 minut, dokler ne dobi zlato-rjave skorjice.
Dober tek!
Vir: krstarica.com
Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del