Ste pri pripravi gob pozorni na te stvari?

4. 10. 2023
Deli
Ste pri pripravi gob pozorni na te stvari? (foto: Profimedia)
Profimedia

Gobe so cenjene v kulinariki po vsem svetu in dajejo jedem edinstven okus. Tudi doma jih je preprosto pripraviti. Vendar je dobro biti pozoren na nekaj stvari. 

V nadaljevanju preberite, kako se lotiti čiščenja, kuhanja, sušenja in vlaganja.

Kako očistiti gobe?

Gobe, ki niso močno umazane, nežno obrišite s suho ali z vlažno krpo oziroma kuhinjsko brisačko. Po potrebi jih operite pod tekočo vodo in jih nato dobro osušite. Nikoli pa jih ne namakajte v vodi, saj to spremeni njihovo teksturo in okus. Če se odločite gobe oprati v večji posodi vode, to naredite na hitro. Gobe lahko tudi položite v cedilo in tako sperete umazanijo.

Za čiščenje gob, kot je užitni smrček, ki ima strukturo, podobno satju, nekateri priporočajo uporabo nežne krtačke in namakanje v slani vodi (na hitro), da se znebite žuželk in umazanije, ki bi se morda skrivala v notranjosti. 

Če se želite izogniti izpostavljenosti težkim kovinam ...

Nekatere gobe imajo sposobnost odstranjevanja težkih kovin iz onesnaženega okolja, kar pomeni, da lahko te z gobami zaužijemo tudi mi.

V prvi vrsti je zato pomembno vedeti, od kje gobe prihajajo in če jih nabirate sami, da se izognete mestom, kjer je onesnaženost višja (v bližini cest, tovarn, odlagališč …). Preverite tudi lokalne nasvete, saj je lahko na nekaterih območjih v tleh ali v vodi višja raven težkih kovin. 

Nasmejana princesa Kate za božič razveselila oboževalce (FOTO)

Poleg običajnega čiščenja in pranja pod tekočo vodo, se prav tako svetuje, da odrežite tudi vse poškodovane dele, saj lahko vsebujejo več onesnaževalcev. 

Sicer pa lahko tudi: pri čiščenju lističastih gob (npr. šampinjoni) izrežete lističe, pri čiščenju cevastih gob (npr. jurčki) pa cevasti del pod klobukom. Tu je lahko shranjenih veliko težkih kovin. 

Preverite: Če imate doma takšno ponev, jo nemudoma zavrzite

Kako gobe pravilno skuhati ali speči?

Ker je večina gob neužitnih, ko so surove, jih je treba segrevati vsaj 15 minut. 

Kako gobe posušiti?

Gobe lahko posušite na zraku ali v pečici in za to ne potrebujete nobene posebne opreme. 

Profimedia
Sušenje na zraku: 

Gobe, kot so npr. kostanjevke, jurčki, očistite le s krtačko ali suho brisačko, da se izognete nastanku plesni. Nato jih na tanko narežite in razporedite po rešetki (uporabite lahko tisto iz pečice) ter pokrijte z mrežasto tkanino, da jih zaščitite pred žuželkami. 

Rešetko postavite na sončno mesto. Če boste za sušenje uporabili, na primer, pekač, gobe vsak dan obrnite. Po približno dveh dneh na soncu in v zračnem prostoru bi morale biti gobe suhe. Če niso, lahko sušenje zaključite v pečici. 

Nasvet: metoda se priporoča na sončne dni z zelo nizko vlažnostjo. Če je v zraku preveč vlage, bo trajalo veliko dlje ali pa se bo začela razvijati plesen. 

Namig: rezine gob lahko tudi nanizate na vrvico in vrvico obesite na posebno mesto. 

Sušenje v pečici: 

Gobe očistite in tanko narežite. Tanjše jih boste narezali, hitreje bodo suhe. Rezine razporedite po pekaču, ne smejo se prekrivati. 

Pečico segrejte na 65 stopinj Celzija. Pekač z gobami postavite v pečico za eno uro. Po eni ure jih vzemite iz pečice in obrnite, da se bodo enakomerno posušile. Po potrebi z brisačko popivnajte vlago, ki se bo sprostila. Pekač postavite nazaj v pečico. Tako ponavljajte, dokler ne bodo gobe popolnoma suhe. Pravilno dehidrirana goba bi morala razpasti kot kreker.

Pomembno je, da vsakokrat, ko vzamete pekač iz pečice, preverite, ali je na gobah še kaj vlage in če je, jo popivnajte. 

Gobe pustite, da se povsem ohladijo, nato jih shranite v neprodušni posodi. 

Najboljši način za vlaganje?

Kateri je najboljši? Različne metode ustrezajo različnim željam in tudi namenom. 

Med najpogostejšimi pa so: 

  • Vlaganje v marinadi iz olja in kisa z različnimi zelišči in začimbami. 
  • Vlaganje v slanici (na osnovi kisa in sladkorja, s česnom in semeni gorčice). 
  • Vlaganje v slanici (na osnovi kisa in soli z lovorovim listom in poprom v zrnu).

Pozor: strupene gobe so tudi po segrevanju še vedno strupene, saj toplota strupov ne razgradi. 

Preberite tudi: Testenine še vedno kuhate v vodi? Zakaj je to napaka

Kako najbolje začiniti gobe?

Profimedia

Seveda je vse odvisno od jedi, ki jo pripravljate. Tu je nekaj nasvetov …

Najpogostejše začimbe: sol, poper in sveže nasekljan peteršilj. Pogosto se uporabljajo tudi koriander, česen, čebula in limona. Te začimbe se denimo podajo dušenim gobam. Dodate lahko tudi timijan in rožmarin. 

Praženje. Podajo se česen, sol, poper in paprika. Nekateri radi dodajo tudi malo limoninega soka. 

Peka na žaru. Najboljše začimbe: česen, sol, poper in rožmarin. Za dodaten okus: olje, kis ali sojina omaka. 

Če radi eksperimentirate, lahko poskusite dodati tudi malo muškatnega oreščka.

Lahko pojemo tudi bet?

Da. Bet je prav tako užiten kot ostali del gobe. Vendar če je bet suh ali poln udarnin, te odstranite oz. obrežite. 

Le pri večjih in starejših gobah se lahko zgodi, da je bet trd oz. žilav. Tako da ga je bolje odstraniti. 

Za konec pa še en nasvet, ki bo prišel zelo prav:

Poceni živilo, ki v hipu odstrani vodni kamen in madeže (bolje od kisa in sode bikarbone)

 

Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič