Stevia – sladkost iz narave, brez kalorij

1. 2. 2012
Deli
Stevia – sladkost iz narave, brez kalorij (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Si lahko predstavljate nekaj, kar je slajše od sladkorja, nima kalorij, ima glikemični indeks 0 in prihaja iz narave?

Stevia (lat. Stevia rebaudiana)

Je samorodni grmiček, ki izvira iz gorskega predela Paragvaja in subtropske Brazilije. Rastlina, ki v višino zraste do 60 cm, ima 2 do 3 cm dolge liste, ki so vir njene sladkosti.

Domačini jih že od nekdaj uporabljajo za slajenje grenkega čaja, kot prigrizek, pa tudi v zdravstvene namene.

Prebivalci Evrope so stevio spoznali v 16. stoletju, ko so jo v Evropo prinesli španski osvajalci. Danes uspeva tudi na drugih kontinentih, saj njen pomen in uporaba občutno naraščata.

Stevia je na področju prehrane in sladil pravi zaklad

Primerna je za živila, ki jim ne želimo dodajati sladkorja, kot so osvežilne pijače in sadni sokovi, sladoledi, jogurti, peciva, pite ter druge slaščice. Naravno sladilo pa se uporablja tudi za druge nizkokalorične in dietetične izdelke ter je odlično nadomestilo za umetna sladila, kot so acesulfam K, aspartam, saharin in sukraloza.

Stevia ne zvišuje ravni sladkorja v krvi, zato je primerna tudi za diabetike.

Naravno sladilo iz stevie ima, kot rečeno, visoke sladilne sposobnosti, ne povzroča zobne gnilobe, oblog in kariesa in je temperaturno stabilna, kar pomeni, da jo lahko poljubno uporabljamo tudi v kuhi in peki.

Sladek okus ima v našem življenju pomembno vlogo in v želji po vitkejši postavi se mu nikakor ni treba povsem odpovedati. Glede na vse naštete pozitivne lastnosti stevie bi bilo res škoda, če tako izjemna rastlina ne bi bila na voljo za uporabo v priročni obliki.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?