Toplo, krhko meso pečenih jabolk je sijajno tudi samo s cimetom in sladkorjem. Lahko pa jih požlahtnimo z nadevom iz oreščkov – za sladkosnede pa še s čokolado in z marcipanom.
Katero sorto jabolk izbrati?
Uporabite jabolko z rdečo lupino, ki je videti bolj mikavno. Imeti mora kiselkast okus in krhko meso (na primer boskop, cox orange) Da bodo jabolka bolje stala, jih spodaj ravno odrežite.
Nadev
Poskusite tudi slano različico – na primer pečena jabolka s kamamberjem in slanino.odaja v majhnih količinah, ves čas pa je treba mešati. Za pripravo izberite vino, ki ga imate radi tudi sicer, in močno, če je le mogoče, doma narejeno juho.
Sir je pravi adut
Sir poskrbi za tisto pravo aromo. Parmezan, pekorino ali gorgonzolo na koncu stresite na riž, počakajte, da se malo stopi, in ga nato zmešajte z rižem. Sir bo tako lepo obdal vsako zrno.
Namigi za peko jabolk
1. Peščišča s posebnim pripomočkom ne izdolbite pregloboko, ker bo drugače nadev iztekel.
2. Zdrobite piškote, lešnike ali mandlje in jih zmešajte z rozinami, rumom, sokom, marmelado ali marcipanom.
3. Maso v jabolka zatisnite z žličko.
Vroča in slastna: pečena jabolka z vaniljevo omako
Za 4 kose potrebujete:
- ½ zavitka praška za vaniljev puding
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlico vaniljevega sladkorja
- 250 ml mleka
- 2 žlici rozin
- 8 žlic jabolčnega vina
- 4 kiselkasta jabolka
- cimet
- 1 žlico soka in nastrgano lupinico 1 bio limone
- 30 g sesekljanih lešnikov
- 1 žlico kisle smetane
- 1 žlico medu
Priprava:
1. Prašek za puding, sladkor in vaniljev sladkor zmešajte s 3 žlicami mleka. Preostalo mleko zavrite. Vanj vmešajte prašek, vse skupaj zavrite in počakajte, da se ohladi. Rozine pustite 5 minut lahno vreti v vinu.
2. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Jabolkom odrežite vrhnje dele in jim odstranite semenje. Nakapajte jih z limonovim sokom. Rozine odcedite, tekočino pa prestrezite v nepregoren model. Zmešajte lešnike, rozine, kislo smetano, med, cimet in limonovo lupinico.
3. Jabolka postavite v model in jih napolnite z mešanico. Pokrijte z odrezanimi deli in jabolka pecite 25 do 30 minut. Postrezite jih z vaniljevo omako.
Čas priprave: približno 55 minut.
Na kos: približno 245 kcal, beljakovine: 0,5 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 33 g.
Karamelni sorbet s pečenimi jabolki
Za 12 kepic potrebujete:
- 750 g kiselkastih jabolk
- 1 žlico olja
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- nastrgano lupinico in sok 1 bio limete
- 60 ml karamelnega sirupa (ne sirupa za pitje)
- ½ žličke mletega cimeta
Priprava:
1. Pečico segrejte na 180 stopinj. Jabolka operite in izdolbite peščišče. Jabolka premažite z malce olja, jih povaljajte v vaniljevem sladkorju in jih 25 minut pecite v pekaču in na spodnjem nivoju pečice. Po peki naj se jabolka ohladijo, nato pa jih pretlačite.
2. Pire še enkrat pretlačite z limetinim sokom in lupinico, sirupom in cimetom. Sorbet dajte v posodico, jo zaprite in jo čez noč postavite v zamrzovalnik.
3. Sorbet lahno odtajajte 30 minut pred serviranjem. Naredite kepice in ga postrezite na mini pitah.
Čas priprave: približno 45 minut + zamrzovanje 12 ur.
Na kepico: približno 55 kcal, beljakovine: 0,5 g, maščobe: 0,5 g, ogljikovi hidrati: 12 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?