Iz cvetače je mogoče pričarati celo vrsto okusnih jedi – od juh do ... Denimo teh slastnih cvetačnih kroketov.
Sestavine (za približno 10 kroketov):
- ½ cvetače
- 1 jajce
- ½ čebule (drobno nasekljajte)
- 25 g naribanega sira (Comté ali Emmentaler)
- 25 g parmezana (najbolje sveže nariban)
- 30 g drobtin
- šopek drobnjaka
- sol
- oljčno olje
Priprava:
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija in pripravite pekač.
Cvetačo razdelite na cvetke in operite (liste in pecelj lahko prihranite za juho ali podobno). Cvetke skuhajte v osoljeni vodi ali na sopari, da se zmehčajo. Odcedite jih, stresite v večjo posodo in dobro pretlačite.
Najprej dodajte drobno nasekljano čebulo in drobtine ter dobro premešajte. Nato primešajte še sir in jajce.
Na koncu dodajte nasekljan drobnjak in solite po okusu.
Iz pripravljene mase oblikujte krokete in razporedite po pekaču. Namig: roke navlažite, tako bo oblikovanje lažje.
Krokete tanko premažite z oljčnim oljem in pecite približno 15 minut oziroma do zlato rjave barve.
Zraven kroketov lahko postrežete slastne pomake.
Trije preprosti recepti za pomake
1. Osvežilno: Jogurtova pomaka
V lonček navadnega grškega jogurta vmešajte žličko gorčice in limoninega soka (oz. po okusu), sol, poper in nasekljan drobnjak. Dodate lahko tudi druga zelišča, kot je denimo peteršilj ali bazilika. Dobro premešajte in za eno uro postavite v hladilnik.
2. Za vse, ki imate radi ostro in pekoče: harissa
Nekateri jo uporabljajo tudi namesto tabasca.
- Recept najdete na povezavi: Domača harissa in ideje za slastne recepte
3. Pomaka iz pečenega česna
Sestavine:
- velika glava česna
- žlica oljčnega olja
- ½ skodelice kisle smetane
- ½ skodelice grškega jogurta
- 2 žlici limonovega soka
- 1 čajna žlička naribane limonove lupinice
- 2 čajni žlički mlete kumine
- sol in poper po okusu
- ½ čajne žličke kajenskega popra po okusu (neobvezno)
Priprava:
Odrežite vrh česna. Le toliko, da bodo stroki odprti. Pokapajte z malo oljčnega olja in zavijte v folijo. Postavite v segreto pečico za 40 minut oz. dokler ne postanejo stroki mehki, kremasti.
Namig: ko boste pekli česen, ga pripravite več naenkrat. Tako pečen česen je fantastičen denimo tudi kot namaz ali za pripravo drugih jedi.
Ko je česen pečen, počakajte, da se nekoliko ohladi, nato iztisnite stroke v mešalnik. Dodajte kislo smetano, jogurt, limonov sok, naribano lupinico, kumino, kajenski poper (če se odločite zanj) in kremasto zmešajte. Solite in poprajte po okusu.
Preberite še:
Te 3 priljubljene jedi verjetno že ves čas pripravljate narobe
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?