Te 3 priljubljene jedi verjetno že ves čas pripravljate narobe

Te 3 priljubljene jedi verjetno že ves čas pripravljate narobe (foto: Profimedia) Profimedia
3. 6. 2022

So klasika, vaš recept obožuje cela družina, pa vendarle … Morda pa še niste uporabili nekaj trikov, ki te jedi naredijo zares slastne. 

Rižota

Popolna rižota je kremasta in fantastično združuje različne okuse. Toda to lahko uspe le s pravo vrsto riža. Takšna (in tudi najbolj priljubljena) je denimo sorta Arborio, ki vsebuje popolno količino škroba, zelo dobro vpije velike količine tekočine, a med kuhanjem ne izgubi svoje strukture, temveč se ustvari tista kremasta tekstura, ki jo želite. Druge sorte so še Carnaroli, Vialone Nano in Baldo.

V naslednjem koraku je ključnega pomena pravilno kuhanje. Prižgan riž pusti grenak priokus, medtem ko premalo kuhan riž naredi rižoto peskasto. Zato mešajte, mešajte, mešajte, mešajte! Le tako bo rižota zares kremasta. 

Pomemben nasvet se nanaša tudi na jušno osnovo, ki jo uporabljate za zalivanje riža. Nikoli ne sme biti mrzla, sicer je proces kuhanja prekinjen. Zaradi tega se riž tudi skrči in postane trd. Prav tako ne smete dodati vse naenkrat, temveč prilivajte počasi. 

Testenine

Profimedia

Testenine so tako preproste za pripravo, da je enostavno nemogoče zgrešiti, kajne? No, tudi v tem primeru obstaja nekaj majhnih pasti, ki lahko pokvarijo užitek. 

Začne se pri izbiri posode za kuhanje. Lonec mora biti dovolj velik, idealno je, če je celo malo prevelik. V premajhnem loncu temperatura vode pade v trenutku, ko dodate testenine, na koncu pa boste dobili kepo zlepljenih testenin – nemogoče jih bo namreč premešati. 

Prav tako ne pozabite soliti vode! In bodite radodarni. Le tako bodo testenine same dobile okus, zato tega koraka ne zanemarite. 

Avtorica v knjigi The Essentials of Classic Italian Cooking piše, da na 450 g testenin vodi dodajte nič manj kot 1 ½ žlice soli, nekaj več, če je omaka zelo blagega okusa. 

In ne pozabite tudi občasno premešati, da se testenine ne zlepijo. 

Za konec pa razbijamo še enega največjih mitov o testeninah: testenin ne spirajte s hladno vodo! 

Zrezek

Profimedia

Nasvete za pripravo popolnega zrezka smo preverili pri Jamieju Oliverju. 

Najprej: zrezke vzemite pravočasno iz hladilnika – preden končajo v ponvi, naj imajo sobno temperaturo. Pečenje ledeno hladnih se sicer lahko konča z neenakomerno pečenim zrezkom. Prav tako poskrbite, da bo ponev zares vroča – tako boste dobili tisto slastno skorjico. 

Zrezek pred pečenjem osušite s kuhinjsko krpo ali podobno. Nato dobro vtrite oljčno olje, dobro osolite in popoprajte. 

Med pečenjem zrezek obrnite vsako minuto. Srednje pečen (medium-rare) zrezek bo najokusnejši. Tako ste lahko prepričani, da ne boste dobili »podplata«. 

Za več okusa: vsakokrat, ko zrezek obrnete, ga podrgnite s česnom ali začimbami, kot je rožmarin ali premažite z malce masla.

Ko je zrezek pečen po vašem okusu, ga prestavite na krožnik in pustite naj počiva vsaj dve minuti. 

Preverite še:
Nikoli ne pogrevajte riža, piščančje meso vedno sperite pod tekočo vodo in druge (ne)resnice o prehrani