Temna plat čokolade, kave, sladkorja in riža

Temna plat čokolade, kave, sladkorja in riža (foto: Profimedia) Profimedia
21. 9. 2016

Ko kupujemo živila, poleg cene, pomislimo tudi na zgodbe, ki stojijo za izdelki.

Z vsakim nakupim podprete in narekujete ponudbo. Se kdaj vprašate, kaj stoji za izdelki, kako so prišli na trgovsko polico?

Bi kupili čokolado ali kavo, če bi vedeli, da so zaradi nje bili izkoriščeni otroci na plantažah v nehumanih pogojih od jutra do večera, brez stika z družino in domom? Včasih delajo tudi do 100 ur tedensko. Veliko otrok je tudi žrtev trgovine, saj jih "odkupijo" od staršev za približno 60 dolarjev. Starši pa verjamejo, da bo za njih dobro poskrbljeno. Prav tako so pogosto izkoriščene tudi ženske in lokalna ljudstva, ki velikim korporacijam omogočajo najcenejšo delovno silo.

Rešitev? Med nakupi bodite pozorni na oznako pravične trgovine oziroma »Fair trade«.

Tudi vi si želite dovolj, da dostojno preživite, kajne? Privoščite to tudi drugim. Izdelki s tovrstno oznako so proizvedeni, pridelani oz. narejeni na načine, ki pozitivno vplivajo na človeka in okolje. Tako podpremo trgovanje po etičnih načelih in prispevamo k zmanjševanju revščine v manj razvitih deželah, saj vključuje ceno dela, ki omogoča dostojno preživetje. Hkrati pa tovrstno gibanje podpira manjše pridelovalce in kmete, vzpodbuja ročno izdelavo, ekološko kmetijstvo, uporabo recikliranih materialov in trajnostno uporabo naravnih virov.

Pri katerih izdelkih moramo biti še posebej pozorni?

  • Čokolada oziroma kakav
  • Sladkor
  • Kava
  • Riž
  • Čaj
  • Začimbe

Univerza Tulane je v poročilu za leto 2015 navedla, da na plantažah kakava v Zahodni Afriki danes dela 2,12 milijona otrok (starih večinoma med 9 in 12 let). Torej toliko otrok, kot je vseh prebivalcev Slovenije! 

Naučiti se moramo, da razmišljamo o zgodbah, ki stojijo za izdelki in spoštujemo vsak člen v produkcijski verigi, saj bi si to želeli tudi sami.