Težava ni le v sladkorju. Poznati morate tudi druga sladila!

Težava ni le v sladkorju. Poznati morate tudi druga sladila! (foto: profimedia) profimedia
7. 11. 2019

Umetna sladila so pogosta sestavina mnogih živil, ki jih kupite v trgovini, četudi so videti zdrava. Ker so jim v veliki meri izpostavljeni tudi otroci, bi jih morali bolje poznati. 

Ni še povsem jasno, ali umetna sladila lahko nadzorujejo telesno težo in jo povečajo. Nekateri strokovnjaki menijo, da umetna sladila lahko spreminjajo apetit, vplivajo na črevesne bakterije in s tem posledično škodujejo metabolizmu. Kljub vsemu je dobro, da o tem vemo več. Raziskava, objavljena v International Journal of Pediatrics, pravi, da je le 23 % sodelujočih staršev uspelo prepoznati živila, ki vsebujejo umetna sladila. 53 % staršev je sicer prepoznalo izdelke z manj ali nič sladkorja, niso pa vedeli, da so jim dodana sladila, ki poskrbijo za dober (sladek) okus.  

Pomanjkljivost raziskav o umetnih sladilih je tudi v tem, da jih je večino narejenih na odraslih osebah, ki imajo drugačen metabolizem in fiziološke potrebe kot razvijajoče se, lažje otroško telo. Enak dnevni vnos sladil pri odraslem človeku in otroku ima zato lahko čisto drugačen učinek. Zato je priporočljivo spremljati, koliko sladil in kako pogosto jih jedo otroci, da bi jih lahko primerno omejili. 

Da boste to lahko naredili, preverite 8 sladil in kje jih najdete: 

1. Stevia - Začnimo z enim od bolj poznanih sladil, za katerega ste zagotovo že slišali. Je rastlina s sladkimi listi, izvlečki pa so kar 300-krat slajši od namiznega sladkorja, ravno zato je pritegnila toliko pozornosti. Ker nima velikega učinka na glukozo v krvi, je kot sladilo primerna tudi za ljudi, ki morajo paziti na vnos ogljikovih hidratov. Uprava ZDA za hrano in živila (FDA) jo je prepoznala kot varno za uživanje. 

2. Saharin - Pogosto je dodan jogurtu in sladkarijam, ki naj bi vsebovale manj sladkorja kot običajno. Kot pri nekaterih drugih umetnih sladilih, tudi za saharin še ni opravljenih dovolj raziskav, da bi lahko potrdili, da ne pušča slabih posledic na telo. Naj dodamo, da je kar 300-krat bolj sladek od saharoze, evropska znanstvena institucija pa dnevno priporoča največ 5 mg saharina na kilogram telesne mase. 

3. Aspartam - Zaužijete ga ob pitju dietne kole in drugih sladkih, vendar dietnih pijač, med žvečenjem nekaterih bonbonov in žvečilk. Etiketa morda obljublja, da je zaradi manjše količine sladkorja pijača bolj zdrava, vendar to ni nujno res. Če je okus še vedno sladek, so sladkor nadomestili z aspartamom in drugimi sladili. Kadar si ga privoščite redko in v majhnih količinah, ni pretirano škodljiv, bolj zaskrbljujoče pa je stanje pri ljudeh, ki večkrat pijejo sladke pijače. 

4. Advantam - Pridobivajo ga iz aspartama, vsebujejo pa ga večinoma praški, iz katerih pripravite pijačo, pa tudi praški za peko in kuhanje. 

5. Kalijev acesulfam - Prav tako ga najdete v nekaterih sladkih pijačah, pa tudi v smutijih in drugih sadnih napitkih, kjer na embalaži piše “brez dodanega sladkorja”. Slednjemu ste se morda izognili, še vedno pa bo bolje, da si smuti pripravite doma s sadjem in zelenjavo iz domačega vrta. 

6. Sukraloza - Poglejmo primerjavo: sukraloza je kar 600-krat bolj sladka kot namizni sladkor. Ne vsebuje kalorij in je pogost nadomestek sladkorja, vendar sami presodite, če je zares ustrezen. Sukralozo skoraj zagotovo postrežete na krožniku, ko pogrejete v naprej pripravljeno pico, zavitek in druge zamrznjene jedi, ki jih morate le odtajati. 

7. Neotam - To sintetično sladilo je brez energije (kot ostala sladila) in se ne akumulira v telesu. V primerjavi s saharozo je od 7.000 do 13.000-krat bolj sladek, prav tako ga nekateri uporabljajo kot nadomestilo sladkorja. Prisoten je v nekaterih žvečilkah in sladkih pijačah, pogosto pa ga spijete skupaj s proteinskim šejkom, za katerega ste verjetno prepričani, da je zelo zdrav. Svetujemo vam, da pred uživanjem športnih pijač in čokoladic vedno preverite sestavine, saj nekatere vsebujejo veliko sladkorja ali umetnih sladil. 

8. Ekstrakt menihskega sadja - Tudi to sladilo je odobreno s strani FDA, vendar velja paziti pri količini vnosa, saj lahko oslabi brbončice in posledično okus. Podobno se zgodi, če za nekaj časa prekinete z uživanjem sladkarij, potem pa ponovno poskusite čokolado - veliko bolj bo sladka, kot je bila, ko ste jo jedli vsak dan. 

Pripravila: A. H.