TikTokerji so začeli z 'novim' fitnes trendom. Strokovnjaki opozarjajo, da je lahko nevarno!

TikTokerji so začeli z 'novim' fitnes trendom. Strokovnjaki opozarjajo, da je lahko nevarno! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 5. 2021

Ko gre za fitnes, prehrano in zdravje, sem še posebej previdna. Veliko nasvetov vzamem z malce rezerve in redko se zanašam na zgolj en vir.

Navsezadnje se lahko na družbenih omrežjih vsakdo okliče za strokovnjaka.

Pred kratkim sem na TikToku naletela na nenavaden trend (ki pravzaprav ni nov): uživanje fitnes prehranskih dodatkov v prahu oziroma klasičnih beljakovin v prahu pred vadbo.

To pa res ni nič takega, boste rekli. Redki so v fitnes svetu, ki ne bi vsaj enkrat v življenju v svojo prehrano vključili praške.

Toda v tem primeru govorimo o uživanju suhih beljakovin v prahu. Saj veste, beljakovine v prahu zajameš z veliko žlico ali kar z merico, ki pride zraven, in jih streseš v usta, namesto, da bi jih zmešal z vodo ali z mlekom.

Večina bo skomignila z rameni ali celo potrdila, meni pa ideja ni bila najljubša. Navodila za mešanje so konec koncev na embalaži z razlogom. Poleg tega, zakaj bi se dušil s praškom, ko pa je veliko prijetnejša izkušnja, če si pripraviš slasten ________ (dodajte svoj okus) napitek.

Kot kaže, to res ni dobra ideja. Ne vedno.

Kot je v članku na spletni strani popsugar zapisala Kaley Rohlinger (ki je prav tako naletela na ta trend), dietetiki, s katerimi se je pogovarjala, pravijo, da je to lahko celo nevarno.

Zakaj je lahko nevarno, če si privoščimo suhe beljakovine v prahu?

Ayat Sleymann, registrirana dietetičarka, je pojasnila, da lahko nekateri dodatki v prahu vsebujejo precejšnje količine kofeina.

Tako velik odmerek kofeina naenkrat lahko povzroči hiter in nepravilen srčni utrip, kar lahko privede do zastoja srca in celo smrti, pravi. Z razredčevanjem praška upočasnimo absorpcijo. Poročali so že o zdravstvenih zapletih, povezanih z neupoštevanjem navodil, je še razložila dietetičarka.

Dietetičarka Sarah Grace Meckelberg pa dodaja, ko si privoščite merico suhega praška, tvegate tudi, da boste prašek vdihnili in bo vstopil v pljuča in sinuse. Ne gre le zato, da lahko nastane velik nered, vdihavanje praška lahko povzroči okužbo.

Ne, ni še konec ...

Veliko tovrstnih prehranskih dopolnil vsebuje citronsko kislino, ki lahko poškoduje zobno sklenino – trajno, je še razložila Sarah Grace Meckelberg.

Na tem mestu je morda dobro opozoriti na še na eno tveganje. Veliko ljudi prehranske dodatke naroča v spletu, tudi iz tujine. Ko gre za preverjeno spletno stran oz. produkt, s tem seveda ni nič narobe. A vsi primeri niso takšni. Težava takšnih beljakovin v prahu oz. kakršnihkoli prehranskih dodatkov je, da pridejo na trg pogosto brez ustreznega testa oz. preverjanja. Povsod ne delujejo takšni pravilniki o prehranskih dopolnilih, kot pri nas.

Povedano drugače: v tem primeru v resnici ne veste, kaj vnašate v svoje telo.

V začetku leta 2020 je denimo neprofitna skupina objavila poročilo o toksinih, prisotnih v beljakovinskih praških. V raziskavi so pregledali 134 različnih izdelkov in odkrili, da veliko praškov vsebuje težke kovine (svinec, živo srebro), bisfenol-A, ki se uporablja za izdelavo plastike, pesticide in druge nečistoče, ki so lahko razlog za različna zdravstvene težave. Nekateri toksini so bili prisotni v zelo velikih količinah – v enem primeru do 25-krat večja kot je dovoljeno.

Kako se to lahko zgodi? Morda v proizvodnem procesu ali pa gre za toksine, prisotne v zemlji, ki jih rastline, iz katerih so beljakovine pripravljene, absorbirajo.

Dietetičarki seveda svetujeta, da si raje kot praške, pred in po treningu privoščimo polnovredna živila.

Če pa se že odločate za praške, bodite izbirčni in vedno pazljivo preberite in sledite navodilom na embalaži. Namesto trendu, ki ga boste videli na TikToku.

Viri: popsugar.co.uk, www.health.harvard.edu - The hidden dangers of protein powders