To je skrivnost najbolj kremaste rižote, ki jo pripravite v 30 minutah (triki slavnega kuharja)

9. 10. 2023
Deli
To je skrivnost najbolj kremaste rižote, ki jo pripravite v 30 minutah (triki slavnega kuharja) (foto: Profimedia)
Profimedia

Riž, ki se kar topi v ustih!

Obrok, ki ga pripravite v enem loncu, a se ga drži slab glas – priprava naj bi bila zapletena in vzela naj bi preveč časa. Jamie Oliver odpravlja napačne predstave o tem, kako pripraviti slastno kremasto rižoto.

V nedavnem videu, objavljenem na Facebooku, razkrije nekaj preprostih nasvetov za pripravo rižote, od tega, kako doseči pravo teksturo, do tega, kako ohraniti zelenjavo čvrsto.

Recept zahteva pet sestavin in priprava vam bo vzela 30 minut.

Pripravo začne s pečeno mediteransko zelenjavo, ki jo na hitro poduši (približno 10 minut) na oljčnem olju. V receptu uporabi zamrznjeno, ki je fantastična, če želite prihraniti čas.

Polovico zelenjave shrani za pozneje.

Nato v lonec vsuje 300 g riža Arborio, postopoma dodaja jušno zelenjavo in meša.

Namesto tradicionalnega parmezana pa vmeša 100 g svežega kozjega sira, ki se bo stopil in postal kremast ter doda še svežo baziliko.

Čisto na koncu v rižoto vmeša preostalo zelenjavo, ugasne štedilnik in pusti riž kratek čas počivati.

Jamiejevi TOP triki za slastno rižoto:

Jamie Oliver je že večkrat delil nasvete in trike za pripravo rižote. Tukaj je zbranih nekaj za kremasto in slastno rižoto:

  • Izberite pravi riž (priporoča arborio, carnaroli, vialone nano ...).
  • Riža pred kuhanjem nikoli ne operite, saj s tem odstranite škrob, ki poskrbi za kremasto teksturo.
  • Uporabite kakovostno jušno osnovo, ki se ujema z okusom vaše rižote (na primer: piščančjo osnovo za rižoto s piščancem in gobami in zelenjavno za rižoto s pečenimi paradižniki).
  • Jušno osnova naj bo vroča. Tako se riž enakomerno skuha in bolje vpije okuse.
  • Riža nikoli ne kuhajte dlje, kot je potrebno in ne dodajte preveč jušne osnove.
  • Eksperimentirajte z različnimi sestavinami in okusi.
  • Če pripravljate zelenjavno rižoto in želite ohraniti zelenjavo čvrsto, dajte nekaj zelenjave po praženju na stran in jo v rižoto vmešajte na koncu.
  • Na koncu dodajte sir ali maslo, pokrijte posodo in riž vedno pustite počivati vsaj 2 minuti.

Preberite tudi:

Ali je treba riž pred kuhanjem res vedno oprati? Razkrivamo resnico!

 

 

 

 

 

 

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek